Британското разузнаване не вижда на територията на Беларус сили, способни за ново нахлуване в Украйна, дори като се има предвид обявената в Беларус внезапна проверка на бойната готовност. Това съобщи британското Министерство на отбраната в редовната си сводка за войната на 15 декември.

Британското МО отбелязва, че ученията на беларуската армия се провеждат в северозападната част на страната, далеч от границата с Украйна. В същото време руски части от мобилизирани резервисти бяха прехвърлени в Беларус.

„Беларус изигра ключова поддържаща роля в руската офанзива срещу Киев на 24 февруари 2022 г. Въпреки това беларуските войски и руските части, събрани в момента за ученията, е малко вероятно да представляват сила, способна да проведе ново успешно нападение срещу Северна Украйна“, смятат британските военни.

Руският президент Владимир Путин ще посети в понеделник Беларус, предаде Франс прес, като се позова на пресслужбата на Минск. Оттам уточниха, че Путин ще се срещне с президента Александър Лукашенко в Двореца на Независимостта в столицата в рамките на "работно посещение".

Двустранните разговори ще бъдат посветени на "руско-беларуското единство". Двете държави вече сключиха редица споразумения за сътрудничество в областта на икономиката и отбраната.

"Двамата президенти ще изведат като приоритет въпросите за сигурността и ще обменят мнения относно ситуацията в региона и света", добавят от беларуското президентство, без да споменават конкретно конфликта в Украйна.

Беларус служи като тилова база за руските войски за тяхната офанзива в Украйна, започнала през февруари, но беларуската армия досега не е взимала пряко участие в сраженията. В средата на октомври Беларус и Русия обявиха формирането на съвместна войскова групировка, която според Минск има единствено отбранителни функции.

В днешнта си (16 декември 2022 г.) сводка британското военно разузнаване отбелязва, че според спътниковите изображения от последните седмици руските сили са продължили да полагат значителни усилия да строят обширни укрепени позиции по фронтовата линия. Изглежда, че приоритетен им е северният сектор около град Сватово.

Руските укрепления следват традиционните планове за окопаване, които са в голяма степен непроменени от Втората световна война. Такива конструкции са уязвими от съвременни прецизни удари. 

"Изграждането на големи отбранителни линии е по-нататъшна илюстрация на обрата на Русия към позиционна война, която е в голяма степен изоставена от западните военни в последните десетилетия", пише в сводката.