Европейският съюз остава най-важен за българите. Това показват данните от две социологически изследвания, оповестени днес - на "Галъп интернешънъл" и на "Екзакта". Тази декларативна позиция на привързаност към ЕС и одобрение на членството се запазва. Над половината от анкетираните от "Екзакта" одобряват и принадлежвостта на страната ни към НАТО.

Същевременно обаче според сравнително проучване на "Галъп" в 64 държави България остава държавата от ЕС с най-силно харесване на Русия, като близо една четвърт избират държавата, започнала войната в Украйна, за най-предпочитан партньор в областта на сигурността. 

"Галъп" за отношението към ЕС, Русия, САЩ и Китай

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите – и в икономическата сфера (42%), и в сферата на сигурността (40%). Стойностите на България са над средните за света, като я подреждат и сред водещите проевропейски страни на Балканите.

Това показва сравнително изследване на общественото мнение, проведено от световната Асоциация „Галъп интернешънъл“ в 64 страни, проведено сред 59 842 респонденти, в периода август-октомври 2022 г.

Същевременно обаче това харесване в сравнителен план не е съвсем убедително. Сред включените в проучването държави от ЕС България е на опашката. Само Гърция е с по-нисък резултат по отношение на избора на най-предпочитан икономически партньор в лицето на Европейския съюз. По подобен начин стоят и нещата за партньор в сферата на сигурността. Тук с малко по-ниски резултати са Полша, Румъния, Гърция, които залагат в по-голяма степен на САЩ по този показател.

Въпреки нападението над Украйна, продължаващата вече 10 месеца война, утвърдения образ на агресор, разгръщащите се санкции от ЕС и САЩ и предизвикания трус в международната политика и икономика Русия и тази година остава на второ място сред предпочитанията на българите за партньорска сила – една пета я обявават за предпочитан партньор в икономиката, а близо едно четвърт, или 24% - за сигурността. По този показател България е много по-напред от всички останали страни от ЕС, повечето от които са в дъното на класацията на държавите, които смятат Русия за възможен партньор в сигурността. Преди нашата страна са Сърбия, Етиопия, Сирия, Армения, Кот Д'Ивоар, Камерун, Индонезия, Казахстан, Молдова, Палестина, Йемен, Либия, Виетнам...

12% в България приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай – 3%. Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите, а САЩ – в 9% от отговорите.

Средно за всички страни: САЩ най-предпочитан съюзник в сигурността

Европейският съюз е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ запазват позицията на най-предпочитан съюзник в сигурността (33%). Тези данни са валидни само за изследваната част от света и не включват китайското обществено мнение.

Докато Русия е на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, тя отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в областта на сигурността и се позиционира пред Китай. В сферата на сигурността Китай е предпочитан партньор в две страни – Русия и Пакистан. 

"Екзакта": 71 на сто от българите подкрепят членството в ЕС, 57 на сто в НАТО

Около 71 процента от българите подкрепят членството на страната в Европейския съюз, противниците на общността са 22 на сто. Това показват резултати от проучване на агенция „Екзакта Рисърч Груп“.

То е проведено в периода от 5 до 12 декември 2022 г. по метода „лице в лице”. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално демографски параметри. Изследването е реализирано със собствени средства в рамките на изследователската програма на „Екзакта“.

Евроатлантическата ориентация на българите категорично се препотвърждава в края на 2022 г., коментират от агенцията.

Най-високо одобрение за членството ни в ЕС се регистрира сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на „Демократична България“ (ДБ), ГЕРБ, „Продължаваме промяната“(ПП) и ДПС. Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане” и на БСП, допълват анализаторите.

Членството на страната в НАТО се одобрява от общо 57 на сто от анкетираните. Неодобрение изразяват 31 на сто. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, електорат на ДБ, на ГЕРБ и на ПП. Като противници се заявяват главно избиратели на „Възраждане“ и на БСП.

През последните три години одобрението на българите към членството на страната в ЕС се запазва трайно между 71 и 73 процента. Непроменено остава и по-скоро положителното отношение към членството в НАТО, отбелязват от агенцията.