Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Безплатни медикаменти за целия курс на лечение за пациентите, обеща здравният министър Петър Москов от Велико Търново днес. Най-новата идея на ресорното ведомство е да разработи специална система за плащане, която да позволи публичните средства за здраве да се харчат по-рационално за цялостната терапия на болните, а не за отделни медикаменти, както е сега. За целта експертите на ведомството разработват специална наредба, която още идния четвъртък ще бъде пусната за обществено обсъждане. 

Конкретната идея е Националната здравноосигурителна каса да плаща 100% всички лекарства, необходими за терапията на дадено заболяване. Те ще бъдат включени в безплатни пакети, а в аптечната мрежа ще бъдат обозначени със зелен цвят. По непотвърдена информация става дума за терапиите на обществено-значимите заболявания, но групите тепърва ще се коментират с фармацевтичната индустрия и здравната каса. В момента осигурителната институция покрива напълно или частично само отделните продукти, включени в позитивния лекарствен списък, като за най-разпространените обществено-значими заболявания болните доплащат между 50 и 75% от стойността им. За сравнение в повечето европейски държави разходите за подобни терапии се покриват изцяло от публичните фондове и достъпът на пациентите до адекватно и безплатно лечение е по-голям.  

Ефектът от новата система за плащане обаче няма да е само за бюджета на касата или за джоба на пациентите. Според министър Москов промените ще сложат край на лобистките игри за лансиране на един или друг медикамент.  

"Това е различен подход и разказът за лобизма "това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда", ще бъде прекратен", разясни Москов. 

Самата идея не е нова и дойде неотдавна от фармацевтичната индустрия, след като в края на миналата година част от производителите и вносителите на генерични медикаменти у нас решиха да изтеглят някои свои продукти от пазара. Причината е в строгите регулации, които изискват лекарствените цени в България да са по-ниски от най-ниските в 17 европейски държави. За част от фирмите условието е доста неизгодно, защото не им позволява да генерират печалба. По този повод Българската генерична фармацевтична асоциация (БГфармА) се срещна с министър Москов, за да му представи някои свои предложения за промени в областта на лекарствената политика. 

"За нас е важно да се гарантира безплатно лечение за социално значимите заболявания. В тази категория попадат преди всичко пенсионери с ниски доходи, които не могат да доплащат 75% от лечението си. Понеже им е скъпо, започват да чупят таблетки или да приемат лекарствата си през ден, за да им стигнат за по-дълъг период. Понякога дори не си ги купуват. Накрая се озовават с неконтролируемо състояние в болницата и се започва – клинични пътеки, байпаси, хирургични интервенции... Ако тези хора разполагат с напълно безплатен базов пакет от няколко генерични продукта, гарантирано ще взимат лекарствата си, ще контролират състоянието си и няма да товарят системата с допълнителни разходи", сподели в специално интервю за Клуб Z председателят на асоциацията Николай Хаджидончев. 

Плановете на здравното министерство в тази посока са потвърждение на заявката, която Петър Москов даде още при встъпването си в длъжност, да стимулира генеричната индустрия у нас. Според експертите подобна политика ще намали публичните разходи за лекарства с поне 30-40 на сто, което на свой ред ще освободи ресурс за лечението на повече болни или за осигуряване на иновативни медикаменти за редките заболявания. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.