Висшият антикорупционен съд в Украйна конфискува имуществото на сваления през 2014 г. и избягал от страната президент Виктор Янукович, съобщават украинските медии.

Олеся Чемерис, прессекретар на съда, каза, че решението се отнася за имуществата на Янукович и на неговото обкръжение и в това число 13 обекта на движимо и недвижимо имущество и 537 “историко-културни предмета” на обща стойност 18,7 милиона евро.

Конфискуваните имоти включват хотелско-ресторантски комплекс, апартамент, паркоместа, 100 процента от капитала на две дружества и банкови влогове от 31 милиона гривни и 89,4 хиляди долара.

Между конфискуваните предмети са скулптура и пано с релеф на самия Янукович както и часовник с бюст на Мария Антоанета.

Като основание за конфискацията украинските власти изтъкват, че избягалият президент е помагал на Русия да води “подривна и терористична дейност и агресивна война против Украйна”.

Янукович (72 г.) живее в Русия, където потърси убежище, след като украинският парламент го свали през 2014 г. под натиска на народен бунт, след като той под натиска на Москва се отказа от договаряне 10 години споразумение за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз. 

Руският президент Владимир Путин нарече това “държавен преврат” и  го използва като претекст да анексира Крим и да подкрепи бунта на рускоезичните сепаратисти в Източна Украйна през 2014 г.