Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На 30 юни 2014 г. е отчетен рекорд по стойност на паричните преводи у нас, показва годишната статистика на БНБ за работата на системата RINGS. Участници в системата са БНБ, търговските банки, както и банки от страните членки на ЕС.

Според статистиката на този ден през системата са минали преводи за 7,578 млрд. лв., което е повече от три пъти от среднодневния за годината оборот от 2,525 млрд. лева.

Датата 30 юни е интересна, защото на нея започна и краят на т.нар. банкова криза. В този понеделник пред офисите на Първа инвестиционна банка имаше сериозен наплив от клиенти, дошли да изтеглят парите си заради разпространявани с SMS и през интернет слухове, че банката ще фалира. Истерията се разви още от предходната седмица, като на 27 юни банката затвори в ранния следобед поради недостиг на достатъчно ликвидни средства, с които да изплаща влоговете на паникьосани клиенти. Междувременно правителството спешно осигури ликвидна подкрепа от 1,2 млрд. лв. на ПИБ, като в понеделник, 30 юни, тя отвори врати и продължи нормално работата си до края на деня. През следващите дни вече нямаше опашки пред клоновета на банката, а междувременно ПИБ върна 300 млн. лв. от държавната помощ, като срокът за останалите 900 млн. лв. е 28 юни 2016 г.

Обемът на преводите през RINGS е нараснал значително през последните години. За сравнение, през 2004 г. среднодневният оборот е бил 504,121 млн. лв. - пет пъти по-малко, отколкото през 2014 г.

Ключови думи

Коментари

Мария.

Това са парите на нашите гурбетчии. Всеки един от тях е оставил тук хора зависими от тези пари. Големите играчи пращат парите си към западните банки а дребните хора с големи сърца към родината си .

Пичкоманда

Глупостта вече има и парична стойност - 7,578 млрд. лв.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.