Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че догодина ще предложи нов закон за борба с корупцията, който да криминализира всички нейни форми във всички страни-членки.

Тя говори в пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Поводът бяха арестите в Брюксел във връзка с обвинения за подкупи от Катар. Сред задържаните е и зам.-председателят на ЕП, гръцката евродепутатка социалистка Ева Кайли.

„Трябва да криминализираме всички форми на корупция във всички страни членки. Не само подкупите, какъвто е днешният случай, но също търговията с влияние, незаконното забогатяване, присвояването, злоупотребата с власт. Както и да налагаме сериозни глоби в целия Европейски съюз за такива престъпления”, каза Йохансон.

За орган за борба с корупциятато настоя и френският евродепутат социалист Рафаел Глюксман:

“Трябва ни анкетна комисия, трябва да задействаме висш орган, който да осигурява прозрачност на обществения живот на европейско ниво, европейски регламент срещу “хващането“ на нашите елити от чужди режими. Днес трябва да си върнем смелостта да се изправим срещу лобитата, които навлизат в нашите институции, да отблъснем тези чужди режими - на Катар, Русия и Китай, които правят шопинг у нас”, настоя Глюксман.

Обвинените за „Катаргейт“ са евродепутати от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), както и техни настоящи и бивши помощници.