Експлозии, стрелба и пътни блокади са белязали изминалата нощ в северната част на Косово, която е населена предимно с етнически сърби, съобщават в неделя косовската полиция и местните медии, цитирани от Асошиейтед прес. Няма информация за ранени.

Вчера етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби.

Блокадите по главните пътища в района остават и днес, информира Ройтерс.

Мисията на Европейския съюз за върховенство на закона, известна като (ЕУЛЕКС) EULEX, съобщи, че през изминалата нощ по разузнавателен патрул на ЕУЛЕКС е била хвърлена граната, която не е причинила наранявания или материални щети, съобщават агенциите.  ЕУЛЕКС разполага със 134 полски, италиански и литовски полицаи, разположени в северната част на Косово. От мисията призоваха отговорните лица да се въздържат от повече провокативни действия и настояха косовските институции да изправят пред съда нарушителите.

Сръбската национална телевизия РТС съобщава, че северната част на Косово е блокирана от барикади, издигнати от граждани, както и от полицията. Преминаването с автомобили и пеша през граничните пунктове Ярине и Бърняк е забранено. Нощта на барикадите е била мирна, но напрегната, съобщава РТС.

Напрежението между Сърбия и Косово напоследък се покачи, посочва АП.

"Ние не искаме конфликт. Искаме мир и напредък, но на агресията ще отговорим с всички сили", написа в социалните мрежи министър-председателят на Косово Албин Курти.

Курти призова ЕС и САЩ да осъдят насилието в северната част на страната, което според него е организирано от Белград, и предупреди за опасност от дестабилизация на Косово.

Тази седмица напрежението между Сърбия и Косово се разпали допълнително заради насрочените за 18 декември предсрочни местни избори в общините, населени с етнически сърби. Президентката на Косово Вьоса Османи отложи изборите за 23 април догодина в опит да успокои ситуацията. 

Избори трябва да бъдат произведени, тъй като през ноември представителите на етническите сърби напуснаха постовете си в косовските институции в знак на протест срещу решението на правителството в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски.

Сръбски депутати, прокурори и полицейски служители също се отказаха от постовете си в местната власт. 

И Сърбия, и Косово искат да се присъединят към ЕС, но Брюксел ги предупреди, че първо трябва да разрешат спора помежду си и да нормализират отношенията си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ръководената от него мисия в Косово "остава бдителна". 

Вчера полицията в Косово и косовски сърби влязоха в престрелка, след като напрежението в нестабилната северна част на страната се засили, съобщи Ройтерс.

По-рано през деня етнически сърби от Северно Косово блокираха основни пътища в региона, за да протестират срещу ареста на бивш член на косовската полиция, който напусна поста си миналия месец заедно с други етнически сърби.

Полицията съобщи, че блокадата е спряла пътния трафик и че органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта между Косово и Сърбия. По-късно тя каза, че по нейни служители е бил открит огън на няколко места, близо до граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за пострадали.

"За да се защитят, полицейските части да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на престъпниците, които бяха отблъснати и побягнаха в неизвестни посоки", се казваше в изявление на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово. 

Полицията в Прищина съобщи, че бившият полицай Деян Пантич е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията.

"Сърбия е инструктирала незаконните си структури да издигнат барикади в Северно Косово. Белград носи пълната отговорност за всяка по-нататъшна ескалация", написа в Туитър началникът на президентската канцеларив в Прищина Блерим Вела.

Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви вчера в извънредна пресконференция, че ще поиска от мироопазващата мисия на НАТО да позволи на Сърбия да разположи военни и полицаи в Косово, макар и да призна, че няма шанс да получи такова позволение.

Сръбски официални лица твърдят, че резолюцията на ООН, която официално сложи край на кървавите репресии срещу косовските албански бунтовници през 1999 г., позволява на около 1000 сръбски войници да се върнат в Косово. НАТО бомбардира тогава Сърбия, за да сложи край на войната и да изтласка войските ѝ от Косово, което обяви независимост през 2008 г.

Изпращането на сръбски войници в Косово би било възможно само с разрешение от мироопазващите сили на НАТО, които са разположени там след войната. Малко вероятно е това да стане, тъй като би означавало де факто предаване на сигурността на населените със сърби северни райони на Косово на сръбските сили, което може драстично да увеличи напрежението на Балканите, отбелязва АП.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след войната от 1998-1999 г., в която НАТО се намеси в защита на населеното предимно с албанци Косово, припомня БТА.