СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН -  Терорът е срещу исляма. Не бива насилието да се обвързва с вяра. То е осъдително, независимо дали се върши от мюсюлмани,  християни, юдеи или от представители на други религии.

Категоричната позиция е на турският премиер Ахмет Давутоглу, изразена пред журналисти в германското канцлерство. Преди това той беше приет от Ангела Меркел. След срещата си двамата дадоха изявления пред представители на медиите.

Давутоглу посочи също, че не случайно е бил вчера в Париж за участие в похода срещу терора. Той отново настоя страната му да бъде приета в Европейския съюз. Това щяло да е ясен сигнал за общите усилия на християни и мюсюлмани в отстояването на ценности.

Меркел се присъедини към изреченото от предишния германски президент (2010-2012) Кристиан Вулф: “Ислямът принадлежи и на Германия”.

“Аз съм канцлерка на всички, които живеят в страната ни, независимо каква вяра изповядват”, посочи Меркел.

Във ФРГ живеят над 3 милиона турци.

Канцлерката обяви, че ще участва утре в бдението на мюсюлманите в Берлин, където ще говори федералният президент Йоахим Гаук.

Проявата край Бранденбургската врата, в близост до която се намира посолството на Франция, е организирана от Централния съвет на мюсюлманите в Германия и от турската общност в Берлин.

Мотото е: “За една отворена към света и толерантна Германия и за свобода на мненията и религиите”.

Бдението беше оповестено с призив: “Да сме единни и да покажем нашата същност! Ние, мюсюлманите, казваме: “Не на терора! И не от наше име!” Солидарни сме с френския народ. Ние скърбим заедно със семействата на жертвите. В исляма няма оправдание за подобни актове. Това е вражески и антихуманен, ненавистнически акт срещу свободното ни общество. С него не беше отмъстен нашият пророк Мохамед. Предадена беше вярата ни, а мюсюлманските ни принципи бяха заляти с мръсотия.”
Освен Гаук и Меркел в бдението ще участват министри, партийни лидери, депутати и граждани.

Докато германците в мнозинството си са единни в осъждането на насилието, антиевропейски настроени кръгове правят опит да извлекат политически дивиденти.

За тази вечер в Дрезден е обявен поредният поход на ПЕГИДА (Патриотични европейци срещу ислямизирането на ориента). Проявата е обявена като “траурен марш” заради кървавата драма във Франция.

По този повод видни френски карикатуристи организираха протестна акция. Те публикуваха карикатури, чрез които клеймят членовете и привържениците на ПЕГИДА като лешояди и хиени, нахвърлили се на жертвите във Франция, предимно журналисти от “Шарли ебдо”.

Една от карикатурите, осмиващи ПЕГИДА

Разпространен беше и апел: “ПЕГИДА се обявява за всичко, срещу което с творчеството си колегите ни от “Шарли ебдо” се бориха. Отвратени сме, че десни сили правят опит да използват трагедията за свои цели.”

Сред подписалите апела е и холандският карикатурист Вилем, който е сред основателите на “Шарли ебдо”. В деня на трагедията, когато в редакцията бяха избити негови колеги, той е пътувал с влак за Париж, но имало закъснение и това го е спасило.

"Фашистко възраждане" е загтлавието на тази карикатура. На нея Хитлер носи плакат "Аз съм Шарли". "Посмали малко, Юрген", гласи друг лозунг. Юрген в случая е нарицателно име, нещо като Иван у нас.