Австралия подхлъзна Дания с 1:0 и е на осминафинал на Световното - за първи път от 2006 г. Тогава “кенгурата” имаха суперзвезди като Хари Кюъл, Тим Кейхил и Марк Шварцер, сега нямат такива, но имат задружен отбор.

Тимът зае второто място в група D световния шампион Франция, двете селекции са с по 6 т., Тунис, който срази “петлите” с 1:0 остана с 4 т., а Дания остана с 1 т. “Динамитът” не избухна в Катар, превръщайки се в разочарование. А преди малко повече от година бе близо до финал на Европейското.

Матю Леки вкара единствения гол след час игра. Датчаните, които се нуждаеха единствено от победа, за да продължат напред, бяха по-активни през първото полувреме, в което австралийците разчитаха повече на солидни действия в защитен план и на редки контраатаки.

Като цяло обаче северняците трудно достигаха до голови възможности, демонстрирайки немощ в атака по време на цялото Световно.

Европейците стигнаха до първата добра възможност в 11-ата минута, когато Мартин Брайтвайт изведе от чиста позиция в дясно в наказателното поле Матиас Йенсен, който стреля силно под гредата от малък ъгъл, но Мат Райън изби над гредата.

Играта продължи да се развива основно в средата на терена и в половината на Австралия.  

В средата на полувремето и австралийците стигнаха до първи точен удар чрез Райли МакГрий, който шутира от десния ъгъл на пеналта, но Каспер Шмайхел не бе затруднен и без проблеми улови. 

Австралийците започнаха по-нападателно след почивката и в 48-ата минута стигнаха до най-доброто си положение до момента в мача. Джаксън Ървайн получи пас по трева от ляво в наказателното поле, но не успя да насочи добре топката от десетина метра и тя прелетя високо над вратата.  

“Оситата” поведоха след час игра. При бърза контраатака Макгрий намери Матю Леки в добра позиция пред наказателното поле на съперника, той навлезе в ляво в пеналта и шутира по тревата през краката на Йохим Меле в далечния ъгъл на Каспер Шмайхел - 1:0.    

До края европейците опитаха да натиснат, но така и не стигнаха до чиста ситуация пред Матю Райън.

Тунис победи с 1:0 Франция и сложи край на серията на "петлите" от девет мача без загуба на Световни първенства. Африканският тим стигна до успеха с гол на капитана си Уахби Хазри в 58-мата минута, но това не се оказа достатъчно за класиране към осминафиналите заради победата на Австралия.

Старши треньорът на Франция Дидие Дешан направи девет промени в стартовия състав спрямо мача с Дания през уикенда.

В добавеното време Антоан Гризман вкара след разбъркване в наказателното поле. Голът първоначално бе зачетен, но след дълго преразглеждане на ситуацията с ВАР бе отменен заради засада нападателя на “Атлетико” (Мадрид).

На осминафиналите Франция и Австралия ще играят с отборите от група "С", в която са Полша, Аржентина, Саудитска Арабия и Мексико.