Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В случаите на ограничение на доставките от Русия, основният алтернативен източник на газ е подземното газово хранилище „Чирен”. Там в момента има налични около 200 милиона кубични метра природен газ, които могат да обезпечат потребностите на уязвимите потребители в страната за месец и половина – два. Това обяви Министерството на икономиката и енергетиката по повод запитване на Клуб Z.

Преди два дни „Газпром” предупреди, че не изключва възможни прекъсвания в доставките на газ за Европа заради политическата ситуация в Украйна. В меморандум на енергийния гигант се казва че „продължаващите политически вълнения в Украйна,  които се задълбочават от лошите икономически условия, могат да доведат до прекъсвания на доставките на газ за Европа".

От българското Министерство на икономиката и енергетиката уточниха още, че в случай на проблем с доставките на синьото гориво от Русия ще се използва и капацитета на местният добив от находище „Галата”. По данни за 2013 г. то обезпечава около 10% от потреблението на газ в страната. 

При криза с доставките като алтернатива може да се използва и съществуващата междусистемна връзки с Гърция. Доскоро тръбата можеше да подава гориво само еднопосочно от България към южната съседка, но от началото на годината тя има техническа възможност за трафик и в двете посоки, уточниха още от ведомството на Драгомир Стойнев.

Хипотезата за спиране на доставките на газ през Украйна накара "Газпром" да започне да прокламира още по-активно проекта "Южен поток", който според компанията е отлична възможност за  диверсикация на риска. В същото време анализаторите на банковата група Креди Сюис предупредиха, че има непосредствена опасност точно този проект да бъде блокиран в случай че червената армия влезе в Украйна, а Евросъюза и САЩ решат да налагат санкции на Москва. Все пак експертите оценяват вероятността това да се случи на около 15%-20% .

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.