Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Аз съм Шарли! А пък аз не съм Шарли!

Когато тази размяна на етикети се извършва между доказали своя професионализъм европейски и американски медии, в нея има резон. За едните свободата на словото наистина е безгранична, а за другите все пак съществуват някои задръжки, които правят невъзможно публикуването на образи, които са оскърбителни за многомилионна общност. Този спор е изключително важен за медиите, говори за наличието/липсата на осъзнати граници и показва на обществото, че срещу себе си има мислещи и отговорни журналисти, които предварително обмислят последиците от своите написани и спестени думи. Това е причината за това привидно разделение, а не отношението към терористичния акт. Скръбта, гневът и споделените ценности са едни и същи.

И все пак, изразът „Аз съм Шарли“ (Je suis Charlie) се превърна в символ на солидарност. Милионите по света, които го използват, нямат отношение към тази тънка граница в разбирането за позволеното и непозволеното в журналистическата професия. Подигравките с пророка Мохамед или със Светата троица не са били любими на мнозинството хора, но са част от свободата. Да, много често безвкусни и излишни, но... свободата.

... и у нас

Описаното по-горе разделение в журналистическата гилдия има общо и с българската ситуация. Т.е. има само едно общо нещо – думата „разделение“. Нищо повече. Наред с първосигналната човешка реакция да изразиш солидарност след безумно отнетите човешки животи, станахме свидетели и на тарикатски пози за това кой колко е Шарли и, разбира се, кой най-вече не е Шарли и защо. Българските нешарли обаче не само нямат нищо общо с американските нешарли, не само не участват в журналистическия разговор шарли срещу нешарли, но те изобщо не могат да го разберат. Защото това е разговор между хора със споделени ценности, които вярват в свободата, в независимостта и в отговорността на журналистиката. Нито едно от трите не е част от ценностната система на нашите нешарли.

Контра

Издатели, главни редактори и обикновени търговци връхлетяха с корпулентна сдържаност в контекста. Първо ни обясниха как французите много си позволявали и то... нямало как. После тържествуваха с „Аз като ви казвах, че Западът не е цвете“. Накрая се провидяха в съдбата на журналистите от „Шарли Ебдо“. Всичко това се изплиска от устата на една компания безпардонни балканци, които имат достатъчно натрупана история покрай потъпкването на свободата, отнемането на независимостта и превръщането на журналистиката в жълто-кафява бухалка за осигуряване на краткосрочни далавери.

Болезнено беше човек да гледа подобни лица да бълват нечовещина от екрана, в чийто ъгъл е поставен надписът Je suis Charlie. Още по-болезнено вероятно е било за честните журналисти от националните телевизии, които застанаха зад надписа „Аз съм Шарли“, докато други техни колеги усърдно обезценяваха в ефир тези думи. А можеше всичко да е просто човешко и солидарността да изглежда по-искрена. Можеше поне споделената болка да наложи някакъв хигиенен контрол на входа на студиата. Можеше...

Свобода ли?

Че за какво ни е свобода! Нашата балканска компанийка много пъти е отговаряла по този начин. Днес са възмутени, че терористи са убили карикатуристи, само защото са си позволили да осмеят свещени за тях образи. Вчера обаче бяха възмутени от друго. Когато „Пуси райът“ нахлуха в църква в Москва, за да изпеят „Богородице, Путин прогони“, нашите познайници бяха на първа линия в борбата срещу свободата на словото. Какви били тези пънкарки? Ама за какви се мислели? Ама те са неморални даже! Посвениха се да ръкопляскат директно на тикването на момичетата в затвора, но не се посвениха да очернят тези, които извикаха: „Чакайте! Нали има свобода на изразяването?!“

Затова беше трудно журналистическата общност в България да реагира човешки и единно. Защото част от т.нар. гилдия няма общо с журналистиката. И на всяко искрено и почтено действие на част от колегите, ще има лепкаво противодействие, което да засенчи или оспори техния акт. Можеха поне да не влизат с бутонките в чисто журналистическия международен разговор, започнал след убийството на колегите в „Шарли Ебдо“ - за границите на допустимото и за границите на отговорността. Можеха да не се лепят с „Аз съм Шарли“ или „Аз не съм Шарли“. Можеха или да замълчат, или поне да си признаят, че не са напред или назад спрямо световните тенденции. Те са просто встрани и практикуват някаква различна професия от нашата. Можеха просто да напишат Je suis Contre Charlie и всичко щеше да бъде по-честно.

Ключови думи

Коментари

SRQBoyboy

Много точен прицел! Нека се замислят някои журналисти каква им е обществената функция. А други да се засрамят дето ближат там, където други са плюли. Мисля, че някои хора в тази професия не разбират с какво са се хванали и гледат на журналистиката като на чиновническа, канцеларска професия за люде, дето са постоянен компромис заради изгодата. А и журналистиката не е моден занаят, а съпричастност с това, за което пишеш.

Браво

така е

БезУханова

Скрий се, бе, смешник! Една тумба от 1500 добре охранени лекенца около Прокопи и Оги сте се взели много насериозно. Аман вече от мрънкането и претенциите ви!

DogWoman

Аналогията с Пуси Райът ми се струва изключително неподходяща. Шарли Ебдо е сатирично издание, което можеш да си купиш, а може и да не си купиш, може да го харесваш, да не го харесваш, да го хвалиш пред приятели или да казваш, че е много тъпо и нахално. Но когато група лигли са дошли да се подиграват на вярата ти в църквата, това няма нищо общо със свободата на словото. Свобода би било да си пускат клипчетата в ютюб и да чакат някой да ги хареса. Но понеже никой не би ги харесал, влизат в църква (джамия, синагога). "Свобода" без граници няма, иначе трябва убийците, крадците, педофилите, расистите, женомразците просто да не търпят наказание, защото горките хора са искали да се изразят свободно - и са го направили. Цивилизацията е това - търсене и пазене на граници на свободата, но не и преследване на безграничността на тази свобода.

:)

бЕДРОВ е описан перфектно от Кеворкян. Такава посредственост трудно може да си представи човек. Голям качамак в главата :)))) Напоследък качамака е и с претенции, поне беше мижитурка преди.

КОЙ ..

.. ще опише Кеворкян се питам, този екзекутор на идеята за свободна медия .. който сег се опитва да ни убеди най-мазно, почти колкото е мазен крем за маясъл, че тя, медията, сама е пожелала, т.е. било е не екзекуция, евтаназия!

Труден

Браво Бедров! Всички българи сме простаци, за разлика от всички американци. Има и изключения де. Като теб.

anti Труден

БРАВО БЕДРОВ! Всички, които реагират ТУК толкова негативно и остро, явно са типове, описани от Бедров. ВЪН ФАШИСТИ ДОЛНИ - ЦЯЛА ЕВРОПА Е СОЛИДАРНА с убитите, само Вие сте смахнато мислещи дебили!

Журналист

Г-н Бедров, не мисля, че свободата на словото е слободия. Що се отнася до истинските журналисти, те много добре знаят какво, как и докъде. И носят отговорност за думите си. Не говоря за водещи и говорители по телевизията, редактори седящи на бюро и никога не ходили на събитие, за началници, дето не знаят какво е човещина и т. н.

Радев

Интересно, и Девид Брукс от "Ню Йорк Таймс" ли е от кнотрашарлитата, че днес във вестника излиза статия "Аз не съм Шарли", подписана от него? Или просто има и хора, които не обичат да ги вкарват в подобни лицемерни клишета. Къде бяха шарлитата през пролетта на 1999 г., когато бомбите на НАТО сринаха сградата на телевизията във Белград и загинаха 35 журналисти?

ЮДА

АЗ СЪМ БЕЗГРЪБНАЧЕН И ТИ ЛИ СИ ЛАКЕЙ ЦИНИЗЪМ В ЦЕЛОФАНОВА ОБВИВКА

оракул

ЦЯЛА Европа била солидарна с убитите Да не се окаже че е солидарна с убииците; онези коствените в първите редици на протеста

JSC

#оракул - пише се косвени, не "коствени". Точка и запетая се слага, за да се отделят една от друга относително самостоятелни големи синтактични цялости вътре в изречението (еднородни части, отделни изречения, група от изречения). Неграмотността е основната причина за "международното положение".

Браво Бедров! Псетата винаги лаят срещу хората, защото са си псета.Верни руски кучета.

От бостана

Какъв хигиенен контрол от водещите Пъпеши, моля ви? Там дефилира цялата клоака от Бриговци, Вълчевци, Блъсковци, царедворци, стари ДС бонзи...

Не разбирам защо трябва човек да замълчи, ако го питам за отношението му. Да кажеш "Аз не съм Шарли" би означавало да се солидаризираш с убийците-терористи. Да кажеш, че си "Против Шарли", би било същото, нещо повече - поругание над паметта на убитите. Казвате: "Затова беше трудно журналистическата общност в България да реагира човешки и единно." Ама това, сериозно ли? Че какво по-човешко от неединността в мненията? Не сте прав, Бедров!!! Няма да засягам други слаби места в позицията Ви, но имам чувството, че просто сте си чесали езика, докато напишете това - по-добре Вие да си бяхте замълчали, нали такъв съвет давате!

Бедров, за пореден път лъсваш с уникална идиотщина! Как според теб се наричат журналистите, дето си замълчават избирателно? За мен са продажници. Ако имаш мнение или знаеш нещо от обществен интерес - твой дълг е да го обявиш! Ти, Бедров, премълчавал ли си някога факти? Ако да - тогава не заслужаваш да се наричаш журналист! И защо си мислиш, че само твоята ценностна система е единствена и правилна? Много хора не я споделят, но това не ги прави престъпници и идиоти! А сега всички медии в Европа тръбят, че това е Европейският 11 Септември. И знаеш ли какво стана в САЩ след въпросната дата - въведе се Патриотичният акт. Тоест правителството вече може да те арестуват безсрочно по подозрения в тероризъм, може да те подслушват, да ти четат личната кореспонденция, да те следят, сигурно и чип ще поискат скоро да ти имплантират... Ти съгласен ли си със всичко това? Щото за не съм! И спри да се излагаш по най-каруцарския начин. Твоите любимки от Пуси райът не бяха осъдени за оскверняването на Православен храм, щото Путин не е толкова глупав да го направи, въпреки, че тия шафрантии трябваше да бъдат наказани за това!. Бяха осъдени за антисемитска пропаганда, за което престъпление щяха да получат аналогична присъда и в Европа!

Ивана

Оооо, Бедров, ама ти от журналистика ли се увличаш? Не знаех. Ми защо не се пробваш да напишеш нещо хубаво някой път?

Коментатор

Как се смятате за коректив вие, дето дума не казвате срещу Борисов, Плевнелиев и Прокопиев бе?

ОРАКУЛ

СВОБОДАТА КАТО СИМВОЛ НА БЕЗМОЗЪЧНОТО ПОДРАЖАНИЕ-ЖАБАТА С ВДИГНАТ КРАК ЗА ДА БЪДЕ ПОДКОВАНА КАТО ВОЛА

Жени

Абе, много трол, много нещо... Недялковите пръстчета ми прозират из тия коментари. Боли ли ви, че някой ви го казва в очите, а?! Браво, Бедров, продължавай!

Това, че има хора с различно мнение, не значи, че са тролове.

лупи

Бедров, ама и ти си едно долно манипулаторче! Ей така, между другото спомена Пуси Райът,но пропусна Украйна, Сирия, Нигерия, Йемен. А най-смешно ми беше това "солидарността да изглежда по-искрена". Е как да изглежда като на самия марш тя беше фалшива и лицемерна. Никога решение в такива ситуации не е било друсането на хоро на площад. Както се опитахте да ни убедите от Протестна мрежа през последните 2 години. Проф. Константинов каза преди два дни защо Не е Шарли и друго каза: тероризма трябва да се унищожава. Това е!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.