България не е уведомена официално от руските власти за отнемането на сертификатите на две авиоремонтни компании у нас. Това коментира военният министър в оставка Драгомир Заков на извънреден брифинг във ведомството по повод оповестеното от страна на Русия, че отнема сертификати на "Терем - Летец" и "Авионамс".

"Още по време на анексията на Крим трябваше да започнем действия и да преценим, че тези лицензи няма да бъдат обслужвани. Българските предприятия имат капацитет, въпрос на спешност е да се търсят други варианти", каза министърът.

Според Заков днешната новина не означава приземяване на хеликоптерите, тъй като те са обслужени и имат ресурс, предаде БНР.

След като посочи, че Министерството на отбраната днес все още няма официално потвърждение, че Русия отнема лиценза на България за ремонт вертолетите руско производство, които са на въоръжение в армията ни, министърът на отбраната в оставка коментира, че стъпката е очаквана.

Заков обясни, че отнемането на лиценза за ремонт на вертолетите не означава автоматично тяхното приземяване, тъй като те имат ресурс да летят, но трябва да се мисли за алтернатива:

"Тоест оттук-нататък въпрос на спешност е да се търсят съвсем различни варианти. Ами, ще струва пари, само че тези пари, ако бяха харчени в миналото постепенно, а не сега да ги търсим наведнъж, нямаше да сме в тази ситуация. Но ще търсим варианти да го правим там, където може, и по начина, по който може и очевидно трябва да се търси възможно най-бърза замяна на тези хеликоптери и оттук нататък. Обаче сега вече е моментът, в който ние трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да било договори - било то за газ, било то за петрол, било то за оръжия, било то за каквото и да било друго", коментира Драгомир Заков.

По-рано говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че Русия отнема лиценза на Българя и Чехия за ремонт на хеликоптерите Ми. За България става въпрос за заводите "Терем - Летец" и "Авионамс". Захарова посочи, че това е в отговор на военната помощ, която страните от ЕС и НАТО оказват на режима в Киев, и на планирани ремонти на украинска военна техника в някои от страните от Източна Европа.