Поемането от държавата на 25 стотинки от цената на литър от базовите горива ще продължи до края на годината. Това обяви в ефира на НоваТВ вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев.

Парите, предвидени в лятната актуализация на бюджета - 150 млн. лв. - обаче ще свършат в края на ноември. За декември ще бъдат отделени още 40 млн. лв., за да се възползват хората и по време на празниците.

Друга мярка за компенсиране на високите цени на горивата се готви за 2023-та.

"Тя ще бъде по-насочена към най-уязвимите слоеве на обществото, а не парите да се раздават на калпак”, подчерта Алексиев. "Хората, които са с най-ниски доходи, да могат да се възползват. Мярката ще бъде насочена към всички нуждаещи се от транспорт."

Критериите ще бъдат обявени през следващата седмица, добави той. Не е ясно и дали размерът на помощта ще е пак 25 стотинки - това зависи от приходите в бюджета от облагането на свръхпечалбата на анергийните фирми.

"Призовавам депутатите да приемат колкото се може по-бързо законодателните промени, които сме предложили, свързани с изземване на свръхпечалбите от енергийния сектор и този на горивата", обяви вицепремиерът.

И подчерта, че заради усилията на служебния кабинет на Румен Радев в момента България има "най-евтините горива в цяла Европа".