Нобеловият лауреат за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса призова населението на Русия да бъде съкратено до 50 милиона души, предаде "Фигаро", цитиран от Ukrainsworld.

"Там живеят 60 народи, които ги погълнаха така, както поглъщат всички украинци днес. Длъжни сме да помогнем на тези народи да въстанат. Необходимо е или да се измени руската политическа система, или да се съкрати руското население до по-малко от 50 милиона души", обяви Валенса.

По неговите думи, необходимо е "да се форсира смяната на политическото устройство в страната, да се организират народни въстания".

"Дори ако Украйна спечели тази война, след пет години отново ще се случи същото, а след 10 години ще видим нов Путин. Ако изменението на политическата система на страната е невъзможно, разчленението на Русия ще бъде задължително, за да се гарантира световната сигурност".

Бившият президент на Полша е съгласен с твърдението, че Западът се стреми да разшири сферата си на влияние. Но го прави чрез "демократически способи".

"Русия го върши чрез насилие", подчертава Валенса.