Въоръжени лица откриха огън на базар в югозападния ирански град Изех, при което са били убити най-малко петима души, включително младо момиче, и са били ранени цивилни и служители на силите за сигурност, съобщи държавната телевизия, на която се позовава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

При отделно нападение въоръжени лица са застреляли двама членове на иранската паравоенна организация Басиджи в  град Исфахан, съобщава агенция ИРНА. И при двете нападения се съобщава, че въоръжените лица са карали мотоциклети.

Не стана ясно веднага какви са мотивите за нападенията и дали те са свързани с общонационалните протести, които разтърсиха Иран през последните два месеца. По данни на държавната телевизия при стрелбата в Изех са били ранени още 10 души, включително служители на силите за сигурност.

Валиолах Хаяти, заместник-губернатор на провинция Хузестан, където се намира Изех, заяви пред държавната телевизия, че сред убитите има младо момиче и жена.

Държавната телевизия съобщи, че групи от няколко десетки протестиращи са се събрали в различни части на Изех късно вчера, като са скандирали антиправителствени лозунги и са хвърляли камъни по полицията, която е използвала сълзотворен газ, за да ги разпръсне. Свързани с държавата медии съобщиха също, че някой е подпалил шиитска религиозна семинария.

Някои от протестите бяха придружени с насилие пи разпръскването на несъгласните с политиката на правителството от страна на силите за сигурност. В последно време в Иран бяха извършени редица нападения, за които бяха обвинени сепаратисти и религиозни екстремисти, включително стрелба в голям шиитски храм миналия месец, при която загинаха над десет души и за която отговорност пое групировката "Ислямска държава".

Протестите в Иран бяха разпалени от смъртта на 16 септември на 22-годишна жена, задържана от нравствената полиция на страната,  и бързо прераснаха в призиви за сваляне на управляващите ирански духовници и прекратяване на теокрацията, установена след Ислямската революция от 1979 г.

Според "Активисти за правата на човека в Иран", група, която следи продължаващите вече няколко месеца размирици, при последната вълна от протести са убити най-малко 362 души, а 16 033 са арестувани. Групите за защита на правата обвиняват силите за сигурност, че стрелят с бойни патрони и малокалибрени оръжия по демонстрантите и ги бият с палки.