Британският премиер Борис Джонсън подаде оставка като лидер на управляващата Консервативна партия. И обяви, че засега остава на поста министър-председател, но само до избора на нов премиер през есента. Все повече депутати обаче настояват той да се оттегли и от управлението на държавата.

Джонсън направи изявление, с което обяви, че напуска „най-добрата работа в света“ и изброи всички успехи, с които се гордее.

Горд съм, че при моето управление Великобритания напусна ЕС“, изтъкна той.

Премиерът обясни, че се е борил толкова упорито да остане на поста си, защото имал "още толкова много чудесни проекти", които искал да завърши. 

„Ще подкрепям новия лидер на консерваторите с всичко, което е по силите ми“, заяви още премиерът. 

Малко преди да направи изявлението, с което се оттегля, Джонсън назначи редица нови министри. Дългогодишният му сътрудник Джеймс Клевърли поема министерството на образованието, а бившият вътрешен министър Кит Малтхаус сменя Ник Хърд като министър на херцогство Ланкастър - най-високата длъжност в кабинета след тази на министър-председателя, еквивалент на вицепремиер.

Бившият министър на икономиката и противник на "Брекзит" Грег Кларк е назначен за министър на изравняването на условията на живот. Бившият съдебен министър Робърт Бъкланд, когото Джонсън уволни през септември миналата година, получи поста на държавен министър на Уелс. 

Очакват се още назначения.

Правителствената криза бе предизвикана от поредица от разкрити лъжи и афери на премиера и някои от неговите приближени. Джонсън попадна в окото на бурята, след като бе разкрито, че е участвал в парти по време на най-строгия локдаун. Към това се прибавиха и обвиненията в сексуално посегателство, отправени към съпартиеца му Крис Пинчър. Въпреки тези обвинения Джонсън повиши Пинчър и това предизвика негодувание. Стана ясно, че премиерът е знаел за проблемите на Пинчър още от 2019 година. Първоначално Джонсън отричаше, но после призна и се опита да се измъкне, че просто „е забравил“ за тези обвинения.