Британският премиер Борис Джонсън уволни висшия министър Майкъл Гоув, отговарящ за жилищното строителство, общностите и местното самоуправление, съобщи Би Би Си.

Още представители на британското правителство подадоха оставка днес, предаде Ройтерс.

Сред тях са министърът по въпросите на Северна Ирландия Брандън Луис, държавният министър по въпросите на националната сигурност Деймиън Хайндс и още поне трима колеги. За по-малко от 48 часа подадоха оставка общо над 50 представители на правителството - безпрецедентно голям брой.

Междувременно към лагера на противниците на оставането на власт на Джонсън се присъедини и главният прокурор за Англия и Уелс Сюела Брейвърмен, съобщи ДПА, информира БТА.

„Везните вече се наклониха в полза на това, че министър-председателят - болно ми е да го кажа -  е време да си ходи", каза тя.

Вчера оставка подаде и министър Джон Глен в знак на протест срещу  Борис Джонсън, само няколко дни преди правителството да представи проектозакон за „рестартиране" на финансовата система след Брекзит.

„Вече не мога да съчетая ангажимента си към ролята и към сектора на финансовите услуги с пълната липса на доверие във Вашето продължаващо ръководство на нашата страна", заяви Глен в писмото си до министър-председателя.

Според експресно проучване на ЮГов 69% от британците смятат, че Джонсън трябва да се оттегли от поста министър-председател.

Ройтерс отбелязва, че в момента, когато мандатът на Борис Джонсън виси на косъм, украинците се надяват, че човекът, когото някои обичат да наричат "Борис Джонсонюк", ще успее да се задържи.

27-годишният Дмитрий Усиков заяви пред агенцията, че Борис Джонсън ще има безплатни напитки в неговия бар дори ако бъде принуден да напусне властта.

“Ще му сервираме всичко безплатно... защото той наистина помогна на страната ни и все още ни помага.“