Планирана двустранна среща между британския министър-председател Риши Сунак и китайския президент Си Цзинпин в кулоарите на форума на Г-20 в Индонезия беше отменена днес заради "промени в графика", съобщи "Даунинг стрийт" 10.

Графикът на срещата на върха на индонезийския остров Бали беше нарушен от извънредна среща на лидерите, свикана, след като паднала на полска територия близо до границата с Украйна ракета отне живота на двама души, предаде Ройтерс.

Тази среща трябваше да бъде първа от близо пет години между лидерите на двете страни, чиито отношения са все по-обтегнати, отбеляза Радио "Франс ентернасионал".

Канцеларията на британския премиер каза по-рано, че той би искал да установи "откровени и конструктивни отношения" с китайския президент.

В изявление, разпространено преди планираната среща, кабинетът на Сунак заяви, че предизвикателствата, които произлизат от Китай, са "систематични" и "дългосрочни".

Отношенията между Лондон и Пекин се влошиха през последното десетилетие, след като Великобритания изрази безпокойство, че китайските инвестиции могат да крият заплахи за националната сигурност. Лондон критикува също така търговските практики на Пекин и състоянието на човешките права в Хонконг и Синцзян.

По време на кампанията си за премиерския пост Сунак каза, че Китай е „главната заплаха“ за глобалната сигурност и тази на Обединеното кралство.

Британският министър-председател също разкритикува предлаганите от Пекин инвестиции в глобална инфраструктура, означавани като "Новите пътища на коприната".