Четири години след отказа на РИОСВ-Варна да позволи проучването и добива на конвенционален природен газ в находището край Генерал Тошево, Върховният административен съд отмени акта на инспекцията като незаконосъобразен и на практика отвори възможността България най-накрая да се възползва от своите "домашни" залежи на все по-ценния газ. 

С решението си от сряда ВАС потвърждава заключенията на варненския административен съд, в които се казва, че макар в написаното от РИОСВ през 2018 година да има мотиви за отхвърлянето на проекта, то те са на практика неподкрепени с конкретни факти и доказателства, няма отразени становища на различните страни. Това, според върховните съдии, е напълно достатъчно да се отмени актът на РИОСВ-Варна и забраната засега да падне. 

За какво става дума? 

Находището се разработва по един или друг начин още от 2002 г. Тогава това прави руска компания, но по-късно е купено от дружеството "Русгеоком", зад което стои собственикът на "Овергаз" Сашо Дончев. Трасето има четири отделни участъка, като до момента най-добре проучено е това, наречено "Рогозина". Там има доказани 1 млрд. кубически метра (1/3 от годишното ни потребление), но се предполага, че има повече. 

Важно е да се знае, че въпреки фалшивите новини, това находище е конвенционално и няма да се добива през фракинг или друг вид хидравлично разбиване. 

Припомняме, че преди решението на РИОСВ от 2018 година имаше редица протести срещу добива на газ в Добруджа, включително от хора, изглеждащи като паравоенни и издигащи руски знамена. Беше направен и референдум, на който хората заявиха, че не искат осъществяването на проекта. 

Сега не е ясно дали проектът все пак ще тръгне, но решението на ВАС идва в момент на спрени доставки от Русия и газова криза в цяла Европа.