В Държавен вестник бяха публикувани актуализациите на държавния бюджет, с което в сила влиза нулевата ставка на ДДС за хляба и брашното, както и отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, съобщи БНР. 

Това е важно, защото така пътят към влизането на отстъпката за горива е напълно открит и търговците могат да започнат подготовка за въвеждането й. Очакванията са, че тя ще започне да се предлага от петък или най-късно от събота.

Важно е да се знае, че бензиностанциите не са длъжни да участват в схемата, тя е доброволна. Все пак големите вериги вече обявиха, че ще се включат, което ще окаже натиск върху малките, които нямат избор освен да предлагат намалението. В противен случай пазарът ще ги изхвърли.

Подобни са нещата и при ДДС за хляба, макар там да се развива малко по-комичен сюжет. Според министърката на икономиката Корнелия Нинова търговците вече са намалили цените с 20%, макар че до днес мярката не бе валидна. Преди няколко дни тя показа и снимки от магазин, в който очевидно няколко вида хляб са на промоция с 20% по-ниска цена. За Нинова това било доказателство, че идеята на БСП вече работи. 

Очаквано - този лупинг на икономическата мисъл предизвика основно насмешка, затова днес министърката е подела курс към доказване на тезата си. Тя е наредила на (подопечната й) Комисия за защита на потребителите (КЗП) да извърши проверки на цената на хляба в цялата страна. От 2 юли до 5 юли са направени над 100 проверки в над 30 града в различни по големина магазини, съобщиха от министерството.

Така станало ясно, че "част от търговските вериги са намалили цените с 20 на сто на всички видове хляб във всички градове, в които имат магазини."

"Това не се дължи на промоция, тъй като такава се прави само на определена стока за по няколко дни, посочват от министерството. Сегашното намаление е за целия асортимент и то трайно", казват още от ведомството на Корнелия Нинова.

И настояват:

"Това не са промоционални, а трайни намаления и се отнасят за целия асортимент. Резултатите от проверките показват, че в някои по-малки хранителни магазини цените са по-близки или дори по-ниски от тези във веригите и дават примери с Враца и Монтана, където, съответно, бял хляб от 0,700 кг. се продава за 1,40 лв. и за 1,60 лв., а тип "Добруджа" - за 1,50 лв. "