"Отговорност за тази война има само и единствено Русия."

"По никакъв начин не мога да приема, както и България като държава, обвиненията на г-жа Захарова, че София носи пълна отговорност за удължаването на ескалацията на конфликта в Украйна".

Това заяви служебният зам.- министър на външните работи Костадин Коджабашев на брифинг днес в отговор на говорителя на руското МВнР Мария Захарова.  „Русия разглежда решението на България да предостави военна помощ на Украйна като пореден неприятелски акт, който ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения", каза тя в сряда.

"Не е проява на добър тон да се коментират решенията на парламента ни от представители на чужда държава", каза още Коджабашев, който е и говорител на Външно.

"Вчерашното изявление на Захарова напълно се вписва в пропагандната риторика на Руската федерация и в този смисъл не представлява абсолютно никаква изненада със своите послания", добави той. 

Коджабашев припомни и думите на Захарова, че двустранните ни отношения са в най-ниска фаза и заяви, че изказването ѝ допълнително ескалира ситуацията.

"Двустранните отношение в действителност са в най-ниската си фаза. По същество сътрудничеството е прекратено, но това се дължи на започната война от Русия, която е в нарушение на Устава на ООН, на международното право и застрашава сигурността не само в региона, не само в Европа, а и на целия свят", допълни Коджабашев, цитиран от БТА.

Той за пореден път потвърди категоричната позиция на България в подкрепа на Украйна. По думите му "кой е агресор и кой е жертва в тази война е безспорно". 

България многократно е била сред страните, които призовават Москва да прекрати непредизвиканата си война, да изтегли войските и въоръжените си извън държавно признатите граници на Украйна, добави той.

Говорителят на МВнР припомни, че много преди гласуването на военна помощ за Украйна България е била сложена в списък с неприятелски държави от Москва, а не обратното.