Украинският президент Володимир Зеленски призова американците да "запазят непоклатимо единство", докато "мирът не бъде възстановен" в Украйна, тъй като днес в САЩ се провеждат ключови междинни избори, чийто резултат може да повлияе на подкрепата на Вашингтон за Киев, съобщава Франс прес.

"Моля ви да поддържате непоколебимо единство, както в момента, до деня, в който всички ще чуем онези важни думи, за които сме мечтали, докато не чуем, че мирът най-накрая е възстановен", каза той в обръщение чрез видеоконферентна връзка от Киев, където получи американския "Медал на свободата".

Зеленски благодари на "президента Байдън, на двете партии в Конгреса и на всеки американски гражданин" за значителната финансова, военна и дипломатическа подкрепа за Украйна след руското нашествие в страната на 24 февруари.

През последните осем месеца Вашингтон е основният съюзник на Киев, като налага строги санкции на руското ръководство и на голяма част от руската икономика, снабдява украинската армия с прецизни ракетни системи и друга техника и предоставя важна разузнавателна информация.

В средата на май Конгресът на САЩ отпусна 40 милиарда долара за подпомагане на военните усилия на Украйна.

Днес Володимир Зеленски заяви, че за него е "чест" да получи филаделфийския "Медал на свободата", но иска да посвети тази награда на "всички жени и мъже на Украйна", които "показват на най-голямата автокрация в света, че в Украйна тя може да получи само поражение".

Украинският президент посочи по-специално "героичните войници", "доброволците" и "работещите в енергетиката, които възстановяват достъпа на хората до електроенергия, след като руски ракети и ирански дронове удариха електроцентрали".

"Свободата е ключовата дума за нас и това, което наистина обединява всички украинци", подчертава Зеленски в десетминутното видео.

БТА