ГЕРБ и "Продължаваме промяната" днес показаха различно ниво. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, след като малко по-рано ръководствата на двете парламентарни групи се срещнаха. Според него е възможно да се стигне до създаване на "правителство по политики".

Според Борисов в подобно правителство могат да участват под някаква форма всички партии, без "Възраждане", макар да допусна разговори по отделни политики и с тях. И допълни, че това правителство може да изпълни 30-40 мерки и след това да се разпадне.

"Има възможност да се надгради много. Особено ако спрем да слагаме егото и с кой мандат кой какво би направил. Важно е да се седне и да се говори - и с г-жа Нинова, и с "Възраждане". В социалната сфера можем да постигаме и конституционни мнозинства", каза Борисов.

Според лидера на ГЕРБ първият подход е да продължат само експертите на двете партии. Другият вариант е в бюджетна комисия да се поканят министерство на финансите и БНБ. Така ще е ясно колко точно наистина ще е БВП - тема, по която ГЕРБ и "Продължаваме промяната" са на различно мнение.

"Не се занимавайте с кой мандат. Няма никакво значение. Народът ни каза - не можете да правите сами правителство. Още по-лошо се отнесе с "Продължаваме промяната", "Демократична България".

Народът каза - намерете вариант да се работи. Ако се нормализират отношенията между политическите партии, ще се стигне до правителство по политики", каза Борисов.

И допълни, че то ще е с кратък мандат - например до местните избори.

"Но ако работи добре никой журналист няма да се сети да пита защо мандатът се е удължил", каза Борисов.

Той благодари на президента Румен Радев, че проявява разбиране и не бърза с раздаването на мандатите.

"Войната в Украйна няма как да свърши. Това означава някакъв нестандартен ход. Този конфликт, ако не се разреши, ще отидем до ядрена катастрофа. За това трябва да имаме парламент.

Когато няма водеща партия, всеки премиер, всеки министър, ще се съобразява. Мащабна съдебна реформа сме предложили. Нека да продължим в тази сфера. Днес няма победители и победени, има много повече разум Има повече мислене за народа и за държавата, няма его", каза още Борисов.

Той уточни, че не канят никого за коалиция, "но с тези стъпки е възможно да се постигне някакъв резултат".

"Искаме да създадем условия, ако имаме 30 политики. Я да видим кой парламент е решавал повече от 30 политики? Ние само за няколко месеца тези неща да свършим - тогава може да се разпуснем и да отидем на избори напролет", каза още Борисов.

Той каза, че ГЕРБ няма да бърза със състав на правителство. Изтъкна, че преди една седмица днешната среща би била невъзможна.

"Днес се проведе един нормален парламентарен разговор. Хората искат да виждат разумни хора, не зверове. Ние членуваме в съюзи. Те питат".

Това каза още Борисов. Според него може да се направи правителство, което да изпълни 30-40 мерки, и после да се разпадне.

"Джорджа Мелони иска да дойде да й покажа как се пази границата. Викам й - вече няма какво да ти покажа. Виктор Орбан от мене видя, та направи в Унгария същото".

Това каза Борисов по повод инцидента на границата, при който загина граничен полицай. Според него президентът трябва незабавно да смени министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев.

"Преди две години подобни новини бяха невъзможни, това не можеше да се случи", заяви Борисов и изрази съболезнования за загиналия полицай.

И допълни, че когато той е управлявал не е имало дупки по оградата на границата, а българските граничари са били подпомагани от турските. И България е била за пример в цяла Европа по отношение на справянето с мигрантския натиск.