Първата крачка към завръщането на масовото използване на хартиената бюлетина вече е факт. Път й прокараха 125 гласа - на ГЕРБ, ДПС и БСП - на първо четене, на продължило до късния следобед заседание на парламента, придружено с добре познатите дебати "за" и "против".

100 народни представители - от ПП, ДБ, "Възраждане" и "Български възход" бяха против. Против бе и един от левицата - Явор Божанков.

Така наречената Хартиена коалиция отхвърли и други две предложения за изменения - на "Възраждане" и на ДБ. И така на практика между двете четения ще се гледа само проектът на социалистите.

Веднага след гласуването Ивайло Мирчев от ДБ обаче даде заявка - от дясната коалиция ще внесат предложение за въвеждане на преброителни центрове, нещо, за което изборните експерти отдавна настояват. И хвърли ръкавицата към ДПС, от където в хода на дебата говореха за честност, прозрачност на процеса и да "се гледаме в очите".

"Няма как да не го подкрепите, защото говорихте за доверие и честност, нали г-н Карадайъ, за това говорихте. Тогава бюлетините няма да се броят от едни изморени хора посред нощ в СИК, а пред камери", даде зявка Мирчев.

В началото на дискусията Никола Минчев ("Продължаваме промяната") заяви, че благодарение на машинното гласуване броят на недействителните бюлетини е паднал драстично.

"Една валидна бюлетина да стане недействителна е лесно. Всички сме пределно наясно, че при затварянето в тъмната стаичка се съставя доказателство дали гласоподавателят е гласувал правилно. Има грешки при съставянето на изборните протоколи.  Може да са неволни, но има и нарочно допуснати", каза още Минчев.

Любен Дилов-син (ГЕРБ) го репликира:

"Кажете ми една държава в ЕС, в която се гласува само с машини. Не правим основното - да накараме хората да вярват, че от техния вот има смисъл".

От "Възраждане" изнесоха данни, според които спадът в избирателната активност е много по-голям в секциите, в които се гласува само с хартия, отколкото в секциите, в които се гласува изцяло с машини.

Надежда Йорданова ("Демократична България") заяви, че партията няма да подкрепи връщането на машинното гласуване. Тя изтъкна, че при хартиените бюлетини има много висок процент на недействителни бюлетини и сгрешени протоколи. И добави, че при смесеното гласуване - и машини, и хартия - оргазниацията е много по-сложна и има хаос. Йорданова припомни, че при изяло машинно гласуване секционните комисии предават протоколите си до часове.

Иван Ченчев (БСП) репликира Йорданова, че освен данни има и възприятия.

"Нека специалисти да обяснят в пленарна зала как в три области на България на екрана на машината се изписва "Дневникът е подкравен". Има много причини да се съмняваме в машините", каза Ченчев.

Йорданова отхвърли твърденията, че машините въвеждат "възрастов ценз". Според нея точно наличието на много поправки протоколите подкопава изборния процес.

Александър Дунчев от "Продължаваме промяната" заяви, че хартиените бюлетини ни връщат в миналото.

"Всички продажби на дървесина се пускат с електронни търгове", каза Дунчев, обяснявайки, че това е заповед на министъра.

Но даде пример как в ДГ Ихтиман сега е допуснат хартиен търг и вече има "беззаконие, схеми, далавери" - в случая за 100 000 лева. Като преди това Дунчев изтъкна, че именно в мандата на БСП в земеделското министерство е възприет подходът с електронните търгове.

Алескандър Николов ("Български възход") каза, че дебатът е определящ за перспективите пред развитието на политическата система. Партията не подкрепя "връщането към смесено гласуване чрез хартиена бюлетина". Според Николов има нещо по-важно от евентуално моментно вдигане на избирателната активност - "свободната воля на суверена да избира своето управление". Той заяви, че хартията не гарантира честен вот.

Божидар Божанов ("Демократична България") обясни.че надписът "Дневникът е подправен", който се появи на някои машини на последните избори, е заради "развалени флашки" - нещо, което отдавна обявиха от ЦИК след назначената след вота проверка. Според него този надпис е показал, че системата е защитена в случай, че някои пъхне чужда флашка. Божанов заяви, че твъденията, че хората се притесняват от машините, са обида към избирателите. Той се позова на социологически изследвания, според които само 1,6% от негласувалите избиратели са казали, че не са гласували заради машините.

Борислав Гуцанов (БСП) съобщи данни, според които в повечето европейски държави няма машинно гласуване или ако е имало - то е било премахнато. Според него това красноречиво говори какво трябва да е решението на парламента.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че всички искат честни и прозрачни избори. Той припомни, че машинното гласуваме е било въведено, заради недоверието в изборните резултати с хартиени бюлетини. Според него обаче машинното гласуване в довело до още по-голямо недоверие.

Мартин Димитров ("Демократична България") каза, че когато се гласуван машинно не може да се снима разписката. Докато бюлетината се снима в тъмната стаичка и това е част от схема за манипулиране на гласове.