Българската народна банка (БНБ) отрече в петък пред БНР да е внасяла официален доклад за ползите и негативите от приемането на еврото у нас. Скандалът тръгна преди два дни след пресконференция на "Възраждане", на която депутати на партията обявиха, че имат доклад, изпратен от гуверньора Димитър Радев, който е "потресаващ" и потвърждавал, че страната не е готова да влезе в еврозоната. Веднага след "Възраждане" за наличието на такъв доклад обявиха и другите противници на еврото (поне от 2024 г.) - БСП. 

Днес БНБ твърди, че "не е изготвяла Анализ за ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет и да бъде официално входиран в Народното събрание." Това не означава, че такъв текст не е даден на народните представители от всички парламентарни партии. Клуб Z разполага с копие от проектодоклада, но в него изрично е записано, че е само работен вариант, неодобрен от Радев и висшето ръководство на банката. В него не са включени и анализите на Министерство на финансите. Още по-малко пък написаното в него е "потресаващо". 

Текстовете на анализа са изготвени към 25 октомври и са предадени на народните представители на 31-ви. 

От централната банка казват, че обсъжданите в публичното пространство текстове са предоставени с цел "прозрачност и избягване на спекулации по темата". От централната банка допълват, че "позицията на БНБ по въпросите, свързани с присъединяването към еврозоната, е изразявана многократно, включително от управителя на БНБ".

Темата бе коментирана днес и от вицепремиера по европейските политики Атанас Пеканов, който заяви от трубуната на Народното събрание: 

"Това е най-висшата трибуна, не я ли уважавате, за да излезете и да лъжете всяка седмица. Аз разбирам вашето мнение, че вие сте против, има много други хора, които явно са "за". Кое е истината? Това не е одобрен доклад, съгласуван, това е доклад, в който много различни хора са писали много неща."

В текстовете, с които Клуб Z разполага са изразени много притеснения от евентуални негативи от присъединяването ни към зоната, както и много позитиви. Експертите на банката са описали всички рискови сценарии, повечето от които са вече известни на всички - от години. Интересното е, че банката е разписала като негативи правила на ЕЦБ и евросистемата, които ние сме приели да спазим още с присъединяването си към Европейския съюз.