Две от най-големите аптечни вериги в САЩ сключиха споразумение за над 10 млрд. долара, за да сложат край на хиляди заведени дела заради ролята им в опиоидната криза в САЩ, съобщава Би Би Си.

Сключените споразумения със CVS и Walgreens слагат край на дълга съдебна сага, в която фирмите бяха обвинени, че са били съучастници като са продавали пристрастяващите обезболяващи. Те са обвинени, че са разпространявали спорните болкоуспокоителни твърде лекомислено и че не са предприели достатъчно последователни действия срещу фалшифицираните рецепти.

Споразуменията с производители и дистрибутори вече възлизат на над 30 млрд. долара.

Аптечните вериги отричат да са действали погрешно.

Местните правителства, племената на коренното население в САЩ и други, които стоят зад над 3000 заведени съдебни искове, сега трябва да решат дали да приемат споразумението. Парите ще помогнат да се покрият разходи, свързани с опиоидната криза, която по някои разчети е отнела живота на над 560 хил. души от 1999 г. насам.

Адвокатите на ищците определиха вече сделката като важна крачка, за да понесат аптечните вериги своята отговорност.

Президентът Доналд Тръмп обяви през 2017 г. извънредно състояние на национално ниво за опиоидите, но оттогава ситуацията още повече се влоши.

Свръхдозите с опиоиди са се увеличили с 30 на сто през 2020 г. и още с 15 на сто през миналата година, като по данни на центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ основният дял като причинител се пада на незаконно произведения фентанил.

Според доклад, поръчан от Конгреса миналия месец, икономическата цена на опиоидната криза само през 2020 г. е била 1,5 трилиона долара.

От CVS заявиха, че ще платят 5 млрд. долара в продължение на 10 години, докато Walgreens Boots Alliance ще плати 5,7 млрд. долара за 15 години.

Ройтерс съобщава, че от Walmart са се споразумели за 3,1 млрд. долара, но оттам са отказали коментар.