Сенатът в САЩ е напът да приеме закон, изготвен от представители и на двете големи партии, който цели по-успешно да предотврати попадането на огнестрелни оръжия в ръцете на опасни хора.

За поредна година Америка е арена на десетки стрелби, като през тази година се наблюдава и ръст на нападенията срещу училища.

Въпреки, че законопроектът не отговаря на широките мерки за контрол на оръжията, за които демократите отдавна се борят, неговото приемане би представлявало най-значимата реформа от десетилетия насам върху федералните закони за оръжията, предаде "Ню Йорк Таймс".

Предварителното гласуване с 64 гласа "за" срещу 34 "против" дойде само часове след като републиканците и демократите публикуваха текста на акта и след дни на трескави преговори за изясняване на подробностите. Поддръжниците на законопроекта се надяват той да бъде окончателно приет до събота.

Законопроектът от 80 страници, наречен Двупартиен закон за безопасни общности, ще засили проверките на потенциалните купувачи, като ще предостави на властите до 10 работни дни да прегледат досиетата им за информация дали са извършвали престъпления преди да навършат пълнолетие, както и дали имат данни за психически заболявания.

Също така ще бъдат инвестирани милиони долари в подпомагането на щатите да прилагат т.нар. закони с червен флаг, които позволяват на властите временно да конфискуват оръжия от хора, считани за опасни, както и да организират други програми за интервенция.

Чрез мярката за първи път ще се следи дали за потенциалните купувачи има данни, че са извършвали домашно насилие над половинките си.

Сенаторите се съгласиха да бъдат насочени милиони долари, за да се разширят ресурсите за подпомагане на психичното здраве в общностите и училищата в допълнение към средствата, предназначени за повишаване на безопасността в училищата. Законодателството ще затегне наказанията за тези, които избягват изискванията за лицензиране или извършват "straw" покупки - купуват оръжие, за да го продадат веднага на хора, на които е забранено да купуват.

В миналото мащабни законопроекти, свързани с оръжията не достигаха необходимата подкрепа от над 60 сенатори. Но вчера 14 републикански сенатори, заедно с лидера на консервативната партия в горната камара Мич Макконъл, се присъединиха към 50-те демократи, за да придвижат акта.

Шокът по време на преговорите беше предизвикан от две масови стрелби през последните два месеца: нападение в начално училище в Увалде, Тексас, при което загинаха 19 деца и двама учители, и расистка атака, при която бяха убити 10 чернокожи в супермаркет в Бъфало.

На няколко пъти и този законопроект бе напът да се провали, но в крайна сметка двете партии изглежда са се разбрали. Заглавието му набляга на "безопасността", а не на някакви конкретни ограничения на правото на физическо лице да притежава или купува огнестрелно оръжие. Това беше в съответствие с начина, по който републиканците обсъждаха рамковото споразумение.

В окончателния си вид голяма част от разходите по законопроекта са насочени към грижите за психичното здраве, обобщава "Ню Йорк Таймс". Ще бъдат заделени 60 милиона долара за обучение на специалисти, 150 милиона долара за финансиране на националната гореща линия за предотвратяване на самоубийствата и 240 милиона долара за Project AWARE - програма, която се фокусира в оказването на подкрепата за психичното здраве на децата в училищата.

Мнозинството от републиканците в Сената все още се противопоставя на мярката, като твърди, че нарушава правата на собствениците на оръжие.  Някои прогресивни демократи, особено в Камарата на представителите, в която са изготвили много по-амбициозен акт за реформа на оръжията, изразиха безпокойство, че допълнително ще бъдат заклеймени учениците, които имат проблеми с психичното здраве.

Но активисти и групи като N.A.A.C.P. ("Национална асоциация за напредъка на цветнокожите хора"), които подкрепят по-широкообхватен законопроект за оръжията, заявиха, че биха подкрепили настоящия в опит да се справят с поне някои аспекти на кризата, която е обхванала страната.

"Когато учениците, посетителите на църкви и купувачите в хранителни магазини биват застрелвани, съвършеното не може да бъде враг на доброто", обяви в изявление Дерик Джонсън, президент на N.A.A.C.P.