Най-малко петима души бяха простреляни и най-малко още 13 души бяха ранени тази сутрин местно време в Ню Йорк, когато изстрели отекнали в пиковия час в метрото на мегаполиса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Засега няма информация какви са травмите на останалите 13 ранени.

Трагедията се разигра в метростанцията на 36-а улица в Сънсет парк, в района Бруклин, в Ню Йорк, предадоха световните агенции, като се позоваха на говорители на полицейската служба и на пожарната служба в Ню Йорк.

Според правоприлагащи източници, запознати с хода на разследването, заподозрян за атаката е избягал от местопрестъплението, носейки газова маска и оранжеви дрехи на строителен работник, предаде Асошиейтед прес.  

Снимки и аматьорско видео показват окървавени пътници, лежащи по пода на метровлак, както и на перона на метростанцията на 36-а улица. На кадрите се виждат и локви кръв, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Полицията и пожарникарите проверяват и информации, че е била чута и експлозия. На мястото не са били открити активни взривни устройства, се казва в туит на полицията в Ню Йорк. А според говорител на пожарната са били намерени незадействани взривни устройства, отбелязва Франс прес.

"В 8,27 ч. полицията е получила сигнал за оказване на спешна помощ от човек, който е бил прострелян в метрото в Бруклин", каза по-рано днес говорител на нюйоркската полицейска служба.

От пожарната служба допълниха, че пожарникари са реагирали пък на сигнали за дим в метростанцията на 36-а улица в Сънсет парк и са намерили много простреляни хора там.

За трагедията са били информирани кметът на Ню Йорк Ерик Адамс, губернаторката на щата Ню Йорк Кети Хоукъл и президентът на САЩ Джо Байдън.

Заради случилото се цялата зона бе отцепена, а на учениците в околните учебни заведения бе разпоредено да не излизат от сградите.

Нападението стана в момент, в който Ню Йорк е залят от вълна от престъпления, в това число и престрелки и инциденти в метрото. Един от най-потресаващите беше през януари, когато жена бе бутната пред метровлак от непознат и беше премазана.

Вчера Байдън обяви нови мерки за борба срещу престъпленията с огнестрелно оръжие.