Украински фоторепортер и войник, който го е придружавал, убити през първите седмици на руската инвазия, изглежда са били "хладнокръвно екзекутирани", докато търсели в окупирани от Русия гори изчезналия дрон на фотографа, съобщи днес организацията "Репортери без граници"  цитирайки констатациите си от разследване на смъртта им.

Групата за свобода на печата заяви, че се е върнала на мястото, където са открити телата на Макс Левин и военнослужещия Алексий Чернишов на 1 април в гора на север от столицата Киев, предаде АП. Разследващите са преброили 14 дупки от куршуми в изгорения корпус на колата им, все още на мястото на инцидента.

Групата каза, че изоставени руски позиции, една от които все още минирана, са открити наблизо. Открити са и останки от хранителни дажби, пакети цигари и други отпадъци, които изглежда са оставени от руски войници.

Някои от вещите на Левин и Чернишов, включително документите за самоличност на войника и части от бронежилетката му и шлемът на фотографа, също са открити, се казва в съобщението.

Украински екип с металотърсачи също е открил куршум, забит в почвата, където е лежало тялото на Левин. Групата каза, че находката предполага, че „той вероятно е бил убит с един, може би два куршума, изстреляни от близко разстояние, когато вече е бил на земята“.

В близост до мястото, където е намерено изгореното тяло на Чернишов, е намерена и туба за бензин.

От „Репортери без граници“ заявиха, че констатациите им „показват, че двамата мъже несъмнено са били екзекутирани хладнокръвно“.

За последно Левин и Чернишов са били чути на 13 март. Джипиес в колата им е дал последната им позиция в гората на север от Киев.

Левин е загубил дрона си в района на 10 март и не е успял да го намери заради руски обстрел. Дроновете се превърнаха в обичаен инструмент за фоторепортерите, за заснемане на снимки и видео от въздуха, отбелязва АП.