САЩ обвиняват Северна Корея, че тайно доставя на Русия значителен брой артилерийски снаряди за войната в Украйна и се опитва да скрие доставките, като създава впечатлението, че боеприпасите са предназначени за страни от Близкия изток или Северна Африка, предаде Си Ен Ен, цитирайки наскоро разсекретени разузнавателни данни.

Американски служители смятат, че севернокорейските доставки, включително дроновете и другите оръжия, които Русия е придобила от Иран, са още едно доказателство, че дори конвенционалните артилерийски арсенали на Москва са намалели през осемте месеца война.

Разузнавателни данни идват около два месеца след като САЩ обявиха, че Русия е в процес на закупуване на милиони ракети и артилерийски снаряди от Северна Корея.

"През септември КНДР публично отрече, че възнамерява да предостави боеприпаси на Русия", каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби в изявление пред Си Ен Ен. "Нашата информация обаче показва, че КНДР тайно доставя значителен брой артилерийски снаряди за войната на Русия в Украйна. 

Същевременно прикрива истинската дестинация на доставките на оръжия, като се стреми да създаде впечатлението, че са изпращани до страни от Близкия изток или Северна Африка".