Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза днес, че ще търси разговори с други политически сили за управление на държавата и че сегашното правителство, начело с премиера Кирил Петков, трябва да бъде свалено.

На откриването на Лятната академия на Жени ГЕРБ в Албена Борисов заяви, че в бъдещото управление ще търси коалиционни партньори по четири основни теми - членството на България в еврозоната, разширяването на Европейския съюз, разнообразяването на доставките на газ и етническата и религиозната толерантност.

"Всяка партия, която в своята програма има приемане на еврото, е наш съюзник. Към днешна дата е ясно, че Петков не може да придвижи нищо, свързано със Северна Македония и Албания напред. Всички, които искат да продължат пълното диференциране на доставките на газ, са наши съюзници", каза Борисов.

Той добави и че всяка партия, за която Русия е агресорът във войната в Украйна, също е съюзник на ГЕРБ.

Преждеуправляващите упрекнаха премиера Кирил Петков в 12 лъжи, които според тях той произнесъл в интервюто си за Бойко Василев от "Панорама" по БНТ снощи.

„Омразата, която насаждат сред хората и партиите, най-накрая ще убият политическия елит. Кирил Петков изговори 12 неистини в снощното си интервю. Това е контрапродуктивно за България“, каза Борисов.

Лидерът на главната опозиционна партия обвини правителството в кражби и корупция и отрече наличието на нова коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" - партиите, които заедно с "Има такъв народ" миналата седмица гласуваха да свалят председателя на Народното събрание Никола Минчев от управляващата "Продължаваме промяната".

"Кражбите и корупцията в момента са в небивали размери. Само от горивата извън България на всеки литър ви излиза по един лев", каза Борисов.

Той призова Петков "да се държи сериозно" заради твърдението му, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ са били "мафия":

„Ако това е вярно, ако направите проверка в "Гугъл", ще видите, че италианската, албанската мафия са нищо в сравнение с нас. Защото тази мафия ще наброява над 1,5 милиона души. Дръжте се сериозно!“.