„Газпром“ обяви, че след намаляването на подаването на газ по "Северен поток"-1 към Германия в четвъртък, обмисля да спре изцяло доставките. Като причина руският концерн посочва наложителния ремонт на турбина.

Руският посланик към ЕС Владимир Чишов заяви на икономически форум, който се промежда в момента в Петербург, че това би било пълна катастрофа за Германия. 

Подаването на газ по този тръбопровод бе намалено до 40% от капацитета в четвъртък през нощта. Германските власти обявиха, че въпреки това ситуацията с енергийните източници в Германия все още е стабилна.

Намаляването на газа съвпадна странно с визитата на канцлера Олаф Шолц в Киев и официалното му обещание там да се доставят всички необходими на Украйна оръжия.

Министърът на икономиката Роберт Хабек също смята, че няма технически проблеми за доставянето на газ, а причината за намаляването е чисто политическа.

„Към този момент можем да набавим на пазара всички нужни количества газ, макар и на високи цени“, заяви той. 

„Не можем да видим връзка между уж липсващия от руска страна компресор и намаляването на подаването на газ“, заявиха от Германската мрежова агенция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче заяви, че проблемът е заради санкциите, които Западът е наложил на Русия.

„Това, което знаем, е, че наистина има технически проблем с поправката на турбините. Турбините са задържани някъде, не могат да се върнат обратно в Русия“, заяви той.

Шефът на „Газпром“ Алексей Милер посочи, че на този етап не вижда разрешение на проблема.

„Турбината е на ремонт във фабриката-производител. „Сименс“ не може да я вземе от там, а други турбини не могат да се използват чисто технически“, заяви той.

Той също така и посочи, че „Газпром“ сам ще решава при какви условия да доставя газ на всички други държави.

„Това е наш продукт и ще се играе по нашите правила“, заяви той.

Милер подчерта още веднъж, че „Газпром“  ще остане лоялен търговски партньор, но само за „приятелите на Русия“.