Френският писател Мишел Уелбек спира популяризирането на новия си роман  "Подчинение",  в който описва една бъдеща Франция, управлявана от президент мюсюлманин. Причината е трагедията в хумористичното издание "Шарли ебдо", при която терористи убиха 12 души.

Това съобщи агенция "Франс прес" като цитира издателя на Уелбек.

"Уелбек е дълбоко разстроен от смъртта на приятеля си Бернар Марис, който беше икономист и хроникьор в списанието", казва литературният агент Франсоа Самуелсон. 

"Подчинение" излезе на пазара на 7 януари - същия ден, в който бе извършено нападението над редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" в Париж, при което загинаха 12 души. Романът се сдоби със скандална слава още преди да излезе на пазара. 

В новия си роман Уелбек разказва за политически трус във Франция през 2022 година. Двете основни партии отпадат на първия тур на президентските избори и управлението на страната се решава между френския Национален фронт на Марин льо Пен и нова мюсюлманска партия, водена от Мохамед бен Абес. На финала печели Бен Абес заради антинационалистическите настроения в страната. След това в страната е легализирано многоженството, а повечето жени ходят забулени.

Уелбек и преди е стигал до крайности в отношението си към исляма.Още през 2001 г. в романа си "Елементарните частици" той го нарича "най-глупавата религия". Той е бил съден за подстрекаване към насилие на расова основа, но впоследствие е оправдан от съда.