В България се разраства силна антизападна политическа вълна, която бе създадена от руската пропаганда и подхранена от войната в Украйна. Вдигането на ветото срещу Северна Македония може да подсили още повече тази вълна и да я превърне в „брутален путинизъм“, написа сайтът Euractiv.

В същото време „Зюддойче цайтунг“ пък коментира, че падането на правителството ще засили още повече руското влияние в страната и тя ще се оттласне обратно към Москва.

Македонската политоложка Слободанка Ивановска казва пред Euractiv:

„Македонците се чувстват като заложници, защото България не функционира като член на ЕС.“

Не само в Северна Македония, но и в България близки до Русия кръгове се възползват от двустранните проблеми между София и Скопие, за да възпрат европейската политика и да дестабилизират ЕС, посочва още Ивановска.

Според македонския журналист Ерол Ризаов войната в Украйна е увеличила проруското влияние в България и е ожесточила съпротивата на София срещу членството на Македония в ЕС.

„Няма нито един русофил в България, който да е за вдигане на ветото“, посочва той.

Скопие се притеснява, че поставянето на допълнителни условия за махане на ветото е прецедент в ЕС и дори и Северна Македония да ги изпълни, няма гаранция, че България няма да измисли още изисквания.