Албанският премиер Еди Рама не очаква страната му и Република Северна Македония (РСМ) да получат зелена светлина за преговори с ЕС на Европейския съвет на 23 и 24 юни.

И вината за това е в България, заявява той пред „Политико“.

„Нямам никакви очаквания. Мисля, че нищо няма да се случи. Албания и РСМ няма да започнат формални преговори“, казва Рама, интервюиран в кабинета си в Тирана.

На въпроса дали лидерте на ЕС са дали сигнали, че тези преговори могат да започнат скоро, той отговаря:

„Какви сигнали могат да дадат? Не става дума за тях, а за България. Всички те са съгласни, всички те подкрепят, всички те смятат, че това трябва да се случи и че вече трябва да се е случило. Но полето им за действие е ограничено от България.“

Макар София да е блокирала преговорите само със Скопие, ЕС не иска да разделя бившата югославска република от Тирана. Брюксел предпочита двете кандидатки на преговарят заедно. И по тази причина Албания също е на практика блокирана.

„Това е една спирала. Те влязоха в спирала и от нея е много, много трудно да се излезе“, продължава Еди Рама.

Той и лидерите на останалите пет страни от Западните Балкани ще се срещнат с ръководителите на ЕС в Брюксел преди Европейския съвет.

Ако този месец няма напредък, Рама ще поиска кандидатурата на Албания да бъде разглеждана отделно от тази на РСМ. ЕС не е склонен на тази стъпка, защото смята, че би било по-добре за регионалната сигурност двете страни да вървят заедно, изтъква „Политико“.