Премиерът Кирил Петков е изрекъл "сензационна лъжа" с обвинението, че междуведомствена група е установила, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е поискало 2,5 млрд. за незаконни строежи.

Това заяви министърът в оставка Гроздан Караджов на извънредна пресконференция днес.

"Кирил Петков и "Продължаваме лъжата" следват съветите на Гьобелс - че една лъжа, изречена 100 пъти, ще стане истина. Лъжата обаче си остава лъжа, особено когато има документи, с които да я опровергаем", заяви Караджов, иронизирайки "Продължаваме промяната".

И добави, че от медиите е научил тезата на премиера - че междуведомствената група излязла със скандален доклад, че има незаконни строежи от 2,4 млрд. лв., които МРРБ и министърът на "Има такъв народ" са настоявали да се платят веднага, а "добричките бели ангели "Продължаваме лъжата" и Кирил Петков са ни спряли".

Не това пише в доклада на междуведомствената комисия обаче, твърди Караджов.

"Ето го докладът тук при мен, качено е от час в страницата на МРРБ. В него няма подписи, той все още е проект. Разбирайки за тази пресконференция, премиерът и финансовият министър пратиха имейли на членовете на групата да ходят да го подписват, защото те вече са се осрали", добави той цветисто.

И разясни, че договорите за 2,4 млрд. лв. са незаконни и това е отдавна известно - но въпреки това Народното събрание е решило те да се изпълняват, така че подчертаването на тяхната незаконност от премиера е манипулация. 

"Затова аз настоявах Народното събрание да се произнесе по тях", заяви Караджов, и прочете цитат от доклада: "Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия за изискванията на Закона за устройство на територита е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание със съответната законодателна дейност."

В доклада групата отказва да се произнесе по това колко трябва да се плати и предлага сформиране на друга група, която да отговори на този въпрос, добави министърът на Слави Трифонов.

Според Караджов той не е искал да плаща и първоначалните 600 млн. лв. за ремонтите без контрол от НС - но Петков и Лена Бориславова настоявали. Шефката на кабинета на премиера лично коригирала решението на собствения си лаптоп, като първоначално Караджов искал то да мине през парламентарните регионална и антикорупционна комисия.

"Кой поиска и кой ме накара тези 600 млн. да минат без контрола на Народното събрание? - Казва се Кирил Петков. До ден днешен се държах мило и кротко, но на лъжите краката са къси. За щастие разменените файлове между мен, хора на моя екип и Лена Бориславова си стоят, и ние имаме документите, които ги доказват."

Според него премиерът се видял със строителите и им обещал "да им платим веднага". 

По отношение на твърденията за тръби на цена 1 млн. лв. в някои от договорите, Караджов заяви, че това е фантазия, но може да предположи откъде е дошла.

"Министърът на финансите даваше пример как той на предишната си работа намерил някъде в Пловдивско една такава тръба, ставаше дума, че тази тръба струвала 1 млн. Нито в докладите, нито в проверките сме намерили такава тръба. Това беше един разказ за възможните злоупотреби на ГЕРБ, на които може да се натъкнем."

Според него Петков се опитва "панически да си спасява стола".

"Прави го на мой гръб, и не разбира, че всичко това се връща върху него и го прави все по-несъстоятелен в очите на хората."