Украйна отхвърли днес руски ултиматум да  предаде източния град Северодонецк, докато министрите на отбраната на НАТО се събраха в Брюксел, за да обсъдят изпращане на още тежки оръжия, които да попълнят стопяващите се запаси на Киев, предаде Ройтерс.

Русия каза на украинските сили, окопали с в химически завод в разрушения град, да спрат "безсмислената съпротива и да сложат оръжие" от днес сутринта. 

Руската агенция РИА Новости цитира, подкрепяните от Русия сепаратисти да казват, че плановете за хуманитарен коридор за извеждане на блокираните в завода цивилни са били осуетени от украински обстрел.

Според Украйна над 500 цивилни са в капан заедно с войниците в химическия завод "Азот".

Кметът на Северодонецк Олександър Стрюк каза, след като срокът на ултиматума изтече рано тази сутрин, че руските сили се опитват да щурмуват града от няколко посоки, но украинските войски продължават да го защитават и че не са отрязани напълно от контролираната от Киев част от Украйна.

"Опитваме се да изтласкме врага към центъра на града", каза той по телевизията, без да споменава ултиматума. "Това е продължаващото положение с частични успехи и тактически отстъпления".

"Маршрутите за оттегляне са опасни, но още има няколко", добави Стрюк.

Серхий Хайдай, управител на Луганска област, в която се намира Северодонецк, каза, че армията брани града и задържа руските сили пред Лисичанск, града близнак, контролиран от Украйна, на отсрещния бряг на река Сиверски Донец.

"Въпреки това руснаците са близо, населението страда и се разрушават къщи", написа той в социалните мрежи тази сутрин.

Бомбардировките на "Азот" напомнят по-раншната обсада на стоманодобивния комбинат "Азовстал" в южното пристанище Мариупол, където стотици бойци и цивилни се бяха укрили от руския обстрел. В средата на май те се предадоха и бяха взети в руски плен.

Заводът за азотни торове е бил основан по времето на съветския лидер Йосиф Сталин, припомни Ройтерс. Хората в него днес оцеляват с вода от кладенци, ток от генератори и храна, която са донесли със себе си, а положението им става все по-критично, каза Стрюк, цитиран от агенцията.

Руската офанзива срещу Северодонецк, град с малко над 100 000 жители преди войната, е фокусът на това, което беше наречено битката за Донбас, отбелязва Ройтерс.

Киев казва, че между 100 и 200 негови войници загиват всеки ден, а стотици други биват ранени, в битката, която е между най-кървавите откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари.

"Трябва да се държим здраво... Колкото повеча загуби понася врагът, толкова по-малко сила ще има да продължава агресията си", каза украинският президент Володимир Зеленски в редовното си вечерно обръщение към нацията снощи.

Западните страни му обещаха оръжия по натовските стандарти, включително модерни ракети. Но разполагането им отнема време и Зеленски каза, че Украйна няма достатъчно противоракетни системи, добавяйки, че "не може да има оправдание за закъсненията".

Неговият съветник Михайло Подоляк каза, че защитниците на Северодонецк искат да знаят кога ще пристигнат оръжията.

"Брюксел, чакаме решение", написа той в Туитър.

"Ние сме изключително съсредоточени върху увеличаване на подкрепата", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди срещата в Брюксел, водена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Това е третият път, когато групата от почти 50 страни се събира да координира помощта за Украйна.

През май Сенатът на САЩ прие закон да осигури 40 милиарда долара допълнителна помощ за Украйна и обеща ракетни системи с по-голям обсег, дронове и модерна артилерия.

Русия не съобщава редовно числа за своите загуби, но западните страни казват, че те са големи, докато президентът Владимир Путин се опитва да установи пълен контрол върху Донбас и голяма част от Южна Украйна. Путин нарича войната "специална операция" срещу украинските националисти, припомня Ройтерс.

По другите фронтове в Донбас Украйна казва, че Русия планира да нападне Словянск от север и успоредно с фронт близо до Бахмут на юг. Екотът на обстрела се чува на около 40 километра южно от Бахмут близо до градчето Ню Йорк (има селище с такова име в Донбас - б.р.) , където според украинските сили Русия хвърля всичко в битката.

В Донецка област домове, училища, болници и пазари бяха атакувани през изминалата седмица, вследствие на което беше прекъснато водоснабдяването и животът беше направен "почти непоносим", каза пред репортери в Ню Йорк говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Конфликтът причини рязко покачване на цените на зърнените  храни и западните санкции срещу Русия тикат нагоре цените на петрола. Петербургският международен икономически форум трябва да започне днес без традиционното западно участие на високо ниво.