Украинските сили бяха принудени да се изтеглят от центъра на Северодонецк, заяви днес генералният щаб на украинската армия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Подпомаган от артилерията, врагът проведе нападение в Северодонецк, отбеляза частичен успех и принуди нашите части да се изтеглят от центъра на града. Сраженията продължават", се казва в съобщение на украинските въоърежни сили, публикувано тази сутрин във Фейсбук.

Украинският областен управител на Луганска област Серхий Хайдай потвърди, че украинските сили са се изтеглили от центъра на града.

"Уличните боеве продължават (...) руснаците продължават да унищожават града", написа той във Фейсбук тази сутрин, като публикува снимки на разрушени и горящи сгради.  

Руските сили бомбардират химическия завот "Азот", в който са се укрили цивилни, и пречиствателни станции в Северодонецк, заяви Гайдай.

Трима цивилни, сред които 6-годишно момче, загинаха при бомбардировки на Лисичанкс през последните 24 часа, съобщи областният управител.

Превземането на Северодонецк ще даде възможност на руските сили да организират настъпление към Краматорск, друг голям град в Донбас.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че при руски ракетен удар в Донбас е унищожено голямо количество оръжие и друго военно оборудване, предаде Ройтерс.

Според военното ведомство на Москва сред унищоженото въоръжение е имало и такова, доставено на украинските войски от САЩ и европейски страни. Министерството уточни, че ударът е нанесен от въздуха с високоточни ракети в района на жп гара Удачне.

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила руски бомбардировач Су-34 в Харковска област, предаде Укринформ, позовавайки се на съобщение в Телеграм на командването на украинските военновъздушни сили. Посочва се, че това е станало в района на град Изюм. Самолетът е летял заедно с още един Су-34, който обаче за разлика от сваления е променил курса си и не е попаднал в обсега на украинската ПВО, заявиха украинските ВВС и допълниха, че двата бомбардировача са атакували позиции на украински военни.