В новите учебници на Хонконг ще бъде записано, че градът никога не е бил британска колония, предаде "Гардиън". В местните училища ще се преподава, че китайското правителство не е признавало договорите след Опиумните войни от средата на XIX в., с които територията е отстъпена на Великобритания.

Хонконг се завърна под ограничен китайски контрол едва на 1 юли 1997 г. - преди почти 25 години.

Протестното движение през 2019 и 2020 г. пък е било ръководено от "външни сили", според новата учебна програма.

Променената история ще бъде преподавана на ученици от четвърти клас в часовете по "гражданство и социално развитие", които замениха курсовете по либерални науки, създадени през 2009 г. През 2020 г. либералните науки бяха разкритикувани от пропекинските власти, според които те подтиквали младежите към протести.

Главният администратор на територията Кари Лам обяви, че студентите се нуждаят от защита, за да не бъдат "отровени" и хранени с "фалшива информация".

Последвалата ревизия на образователната система включваше повишен акцент върху националната сигурност и патриотизма, като учителите бяха насърчавани да докладват учениците, които са нарушили закона за националната сигурност.

"Необходимо е училищата да научат учениците да мислят позитивно и да обичат своята нация", подчерта в понеделник ръководителят на образователния отдел на Хонконг.

В един от новите учебници законът за национална сигурност, който бе въведен през 2020 г. и масово критикуван заради нарушаването на основните свободи на жителите на територията, е представян като реакция срещу "насилствените терористични дейности" и незаконни действия през 2019 г., които застрашавали националния суверенитет.

В друг учебник изразът "национална сигурност" е споменат 400 пъти в рамките на 121 страници.

Китайският държавен таблоид "Глобал таймс" обяви, че промените ще гарантират, че "някои учители вече няма да могат да предават своите погрешни и отровни политически възгледи на учениците, когато водят този курс".

Танг Фей, редактор и рецензент на два от учебниците, а също и народен представител в законодателния орган на Хонконг, обяснява пред изданието, че текстовете са преминали вътрешен преглед и сега очакват окончателно одобрение. С новите текстове "няма да е необходимо учителите да внасят твърде много различно съдържание", уверява Танг.

Предложените нови учебници идват само седмици преди Хонконг да отбележи 25 години от предаването на Великобритания. Китай обеща, че ще осигури на територията 50 години полуавтономия. Но след репресиите през 2019 г., приемането на закона за националната сигурност, изборните промени и нарастващите репресии на централното правителство срещу гражданското общество и медиите на практика този специален режим е в историята.

На 1 юли тази година ще бъде отбелязан първия ден в длъжност на новия лидер на града, който е избран от Пекин - Джон Лий. Лий, специалист в сферата на сигурността, ще поеме поста от Лам.