Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг припомни, че Кюрдската работническа партия (ПКК) е терористична организация.

Това стана по време на посещението му в Швеция.

[nid:128057]]

Тя и Финландия наскоро подадоха молби за членство в пакта. На това обаче се противопостави Турция, която обвини двете страни, че укриват на своя територия терористи от ПКК.

"Трябва да вземем предвид опасенията за сигурността на нашите съюзници. Турция изрази някои опасения, включително относно борбата си срещу ПКК. Това е група, забранена като терористичнап организация от съюзниците в НАТО, от ЕС и също така от Швеция“, каза Столтенберг на съвместна пресконференция с шведската премиерка Магдалена Андершон.

Той увери, че продължава да поддържа тесни контакти с Анкара, Стокхолм и Хелзинки за разрешаване на спора.

Самата Андершон припомни, че през последните години страната й е приела по-строги закони за борба с тероризма. Когато тя е била министър на финансите, са затегнати и мерките против финансирането на такива дейности.

Столтенберг похвали Швеция за това, че има намерението да гарантира законовата рамка за износа на оръжие, който да отразява статута й на бъдещ член на НАТО. Това е още една стъпка за преодоляване на опасенията на Турция.

Вчера, по време на посещението си във Финландия, генералният секретар заяви, че страховете на Анкара са основателни. И припомни, че никой друг съюзник от НАТО не е претърпял повече терористични атаки, колкото Турция.

Йенс Столтенберг за пореден път каза, чее очаква Швеция и Финландия да получат възможно най-скоро зелена светлина за присъединяване към алианса. Никой обаче не е поставял краен срок до срещата в Мадрид в края на месеца.