ГЕРБ и ДПС получават двете ключови парламентарни комисии - тази по правни въпроси и тази по бюджет и финанси.

За това се разбра днес председателският съвет на новосформираното Народно събрание, който заседава по време на извънредното заседание и след него. 

Очаква се правната комисия да оглави юристът Радослав Чолаков, а бюджетната - Йордан Цонев. По информация на Клуб Z правната е била и най-оспорваната комисия, след като от "Продължваме промяната" са поискали свой човек начело - председателят ѝ в 47-ото НС Милен Матеев.

Окончателният състав на комисиите по план ще бъде разпределен утре. Първоначалните разчети показват, че като най-голяма парламентарна група ГЕРБ ще оглави седем, ПП - пет, ДПС - четири, "Възраждане" - три, БСП - три, "Демократична България" - две, "Български възход" - една.

ГЕРБ получава още комисията по енергетика, като за неин председател се спряга бившият министър на Бойко Борисов Делян Добрев. Партията получава и комисията по отбрана. Първоначално тази по външна политика бе обсъждана за ПП, но предпоследно - отива при ГЕРБ.  

ПП ще ръководи здравната комисия. Спряга се и за тази по земеделието, антикорупционната, както и по околната среда и водите.

ДПС, освен бюджетна, получава и комисията по вътрешна сигурност.

"Възраждане" ще вземе "ябълката на раздора" в миналия кабинет - регионалната политика. Както и комисията по туризъм, а и за българите в чужбина. По отношение на регионалната комисия, там претенции са имали четири формации.

БСП получава социалната комисия, водена досега от дългогодишния депутат от ДПС и експерт в областта Хасан Адемов, който обаче вече не е депутат, както и тази по транспорт, комисията по култура и медии. Последната се очаква да оглави Иван Ченчев.

За ДБ ще е комисията по икономически политики, като там се очаква за неин председател да бъде избран Мартин Димитров. Коалицията ще ръководи и комисията по конституционни въпроси. В предходния парламент имаше една обща комисия по конституционните и правните въпроси, сега тя се разделя. А отделно имаше и комисия за изменения в конституцията, ръководена от съпредседателя на ДБ Христо Иванов, която обаче не проведе нито едно заседание заради отказа на голяма част от останалите парламентарни сили да участват.