Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер пристигна днес на необявено предварително посещение в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на телевизия Н-тв (n-tv).

Впоследствие визитата на Щайнмайер бе потвърдена от неговата канцелария.

Това е първото посещение на германския президент в Украйна след руската инвазия в страната на 24 февруари. Тя се състои в деня, когато в Берлин ще се проведе международна конференция за възстановяването на Украйна.

Германският президент иска да се срещне с украинския си колега Володимир Зеленски, твърди телевизия Н-тв.

През април Зеленски отказа да приеме Щайнмайер и така провали негово планирано посещение в Киев.

Представители на украинските власти, включително доскорошният посланик в Берлин Андрий Мелник, отправиха остри критики срещу Германия, че не подкрепя достатъчно страната им и е прекалено благосклонна към Русия. Вчера германският президент прие акредитивните писма на новия украински посланик Олексий Макеев.

Щайнмайер по план трябваше да посети Киев миналата седмица, припомня Франс прес. Визитата му обаче бе отменена поради съображения за сигурност, на фона на поредицата руски удари в Украйна. Анулирането на посещението предизвика критики от страна както на християндемократическата опозиция, така и на либералите, които са част от управляващата коалиция в Германия.

"Моето послание към народа на Украйна е: Вие може да разчитате на Германия", каза Щайнмайер в изявление, цитирано от Ройтерс.

Той уточни, че освен военната подкрепа ще обсъди по време на визитата си възможно най-бързото възстановяване на повредената украинска инфраструктура преди зимата.

Преди да се срещне със Зеленски в Киев, Щайнмайер ще посети район в Северна Украйна, близо до границата с Беларус, който бе окупиран от руската армия в началото на войната, за да види на място разрушенията, отбелязва АФП.