"От миналата година "Лукойл" вече не работи на загуба, след 30 юни ще можем да коментираме колко точно печалба са декларирали."

Това заяви днес пред бТВ директорът на Националната агенция по приходите Румен Спецов. По думите му, рафинерията дава заявки, че ще започне да плаща данъци у нас, вече била направила и няколко авансови вноски. На 30 юни пък е последният срок за деклариране на печалбата от миналата година. 

Все пак Спецов призна, че що се отнася до корпоративния данък нещата не са толкова лесни, защото "има нюанси". Както е известно "Лукойл" работи с швейцарската "Литаско" - 100% собственост на руското дружество "Лукойл". Така търговският оборот минава през нея, получава се т. нар. трансферно ценоообразуване и печалбата се изнася в Швейцария, тоест - не се плаща данък у нас. Освен това през 2015 година, каза Спецов, рафинерията е направила голяма инвестиция от 1,5 млрд. лв. в нова технология и това не позволявало плащане на данък печалба, защото всяко постъпление отивало за покриване на тази инвестиция.

Преди да стигне до тази тема обаче, Спецов бе принуден в продължение на 10 минути телевизионно време да се обяснява за затварянето на едно-единствено софийско заведение. Преди няколко дни стана ясно, че НАП запечатва за 14 дни ресторант "101" - част от плувния комплекс "Диана". Официално собственик на комплекса е неизвестен бизнесмен, но в обществото мястото отдавна се свързва с близкия до Бойко Борисов Александър Сталийски. Определен кръг от медии веднага заговориха за "полическа атака" срещу заведението. 

Всъщност, обясни днес Спецов, става дума за обикновено нарушение - касов апарат в обекта не е бил свързван със системата на НАП, а схемата е хваната през таен клиент. 

"Политическа атака би било, ако има някакви нарочни действия, ако заведението или който и да е друг обект няма никакви нарушения и се предприемат някакви действия. В случая имаме конкретно нарушение, установено по конкретен способ. Там е отишъл екип, направена е покупка, случайна консумация, издадена е касова бележка, проверен е касовият бон и той не е отчетен в НАП. Тук къде има политическо влияние?", попита риторично Спецов. 

Около 5 пъти той отговори на въпроса дали това е единственото запечатано заведение с думите, че не е и че такива проверки в момента се извършват в цялата страна. 

"Налага се първо административна мярка - глоба. Последва и принудителна мярка - запечатване на обекта за срок като минималният срок е 14 дни", обясни още шефът на данъчните. 

Той потвърди и че по документи комплексът се води на името на човек, различен от Сталийски.