В деня, в който финансовият министър Владислав Горанов обяви резултатите от изплащането на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка, отстраненото ръководство на финансовата институция изпрати гневно писмо до премиера Бойко Борисов и медиите, в което отправи сериозни обвинения към властта и водещите банки. Депешата е подписана от бившите изпълнителни директори на трезора Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Пантелеев.

В писмото си те посочват "Уникредит Булбанк" и Първа инвестционна банка като "избраниците на властта", които най-много са се облагодетелствали от влизането в тях на средствата, необходими за изплащане на депозитите във фалиралата КТБ.

Една от тези девет банки печели и по доста повече линии. Уникредит Булбанк е предоставила на държавата ресурс при цена чувствително по-висока от пазарната, като една от четирите банки, предоставили заем на правителството, за да се попълни със средства Фондът за гарантиране на влоговете. Тя ще получи и най-много безплатен ресурс (над 650 милиона лева). Булбанк е посочена и като единствена банка, чрез която може да бъдат правени погашения по кредити в КТБ АД. Интересно по какви критерии беше избрана точно тази банка за тази цел? Чия е всъщност собствеността на Булбанк и къде ще заминат печалбите от тази „манна небесна”, наречена КТБ АД, питат бившите шефове на КТБ.

Вероятно средствата на българските граждани и фирми и на българското правителство, вложени в Уникредит Булбанк, се изнасят на минимални лихвени равнища към Уникредито - Милано. Така опосканата ни икономика скрито финансира италианските производители на печки, перални, автомобили, трактори, ябълки, круши и праскови, чиято продукция се връща на българска територия като вносни стоки, твърди отстраненото ръководство.

Те обръщат внимание и на разпределението на вложителите сред деветте избрани банки, което ставаше по последната цифра в ЕГН иби БУЛСТАТ:

Друга „избраница” на властта е Първа инвестиционна банка. Тя е рекордьор по отношение на спасителни операции с държавно участие. Само на нея (за клиенти с ЕГН или БУЛСТАТ, завършващи на 9, и чуждестранните лица, които никак не са малко), както и (отново) на Булбанк (за клиенти с ЕГН или БУЛСТАТ, завършващи на 5 и 6) беше дадена привилегията да изплаща депозитите на две групи вложители, вместо на една – както при другите банки. Така Първа инвестиционна банка получава от Фонда 460 милиона лева. Явно нуждата от безлихвен ресурс при нея е по-голяма, отколкото при Райфайзен Банк, която се влачи на опашката на „деветте” по общата сума на депозитите от КТБ АД, които трябва да изплаща. А Райфайзен Банк е банка от първа група. И клоновата ѝ мрежа никак не е малка.