Германското правителство днес подписа решението, с което се удължава живота на трите послени работещи атомни централи в страната. По план те трябваше да бъдат изключени до края на декември, но заради енергийната криза ще бъдат използвани и тази зима. Тройната коалиция в Берлин от дни спори за удължаването на живота им  и дискусиите застрашиха целостта на правителството. В крайна сметка канцлерът Олаф Шолц се възползва от правото си на последна дума  и нареди централите да останат включени до 15 април.

С това споровете бяха прекратени. Днес министрите подписаха необходимите законодателни промени, за да продължи производството на атомен ток. Министърът на икономиката Роберт Хабек, който е от Зелената партия, защити решението пред съпартийците си, посочвайки, че това е единственият начин да се премине през енергийната криза тази зима и да се гарантира сигурността на електрическите мрежи в Южна Германия.

Решението все пак съдържа и компромис – Германия няма да закупува повече ядрено гориво. Така след 15 април повторно удължаване на живота на атомните централи няма да е възможно. Доволни от решението са и основните опоненти на зелените по темата за атомния ток – либералната Свободнодемократическа партия, която също е в управляващата коалиция. Либералите настояваха за по-дълъг живот на централите, а зелените искаха в мрежата да останат само две от тях. Сега до 15 април ще работят три и двете спорещи партии приеха решението на канцлера.

Решението трябва да бъде одобрено и от двете камери на парламента, което може да стане до средата на ноември.