Писателят Шехан Карунатилака печели наградата "Букър" за  2022 г. за политическата сатира "Седемте луни на Маали Алмейда", чието действие се развива през 1989 г. по време на гражданската война в Шри Ланка, съобщава БТА.

Произведението е също история за призраци и криминален роман. Главният герой е фотограф, комарджия, гей, който открива, че е умрял и започва да търси убийците си.  Той се събужда в нещо като небесна визова служба със стряскащ бюрократизъм. Разчлененото му тяло потъва в езеро. Във време, когато сметките се уреждат от ескадрони на смъртта, атентатори-самоубийци и наемници, списъкът със заподозрените е потискащо дълъг, пише сайтът на наградите. 

Дори и в задгробния живот Маали няма време. Разполага със седем луни, или една седмица, за да се опита да се свърже с мъж и жена, които обича най-много, и да ги заведе до скривалище със снимки, които разкриват истинския ужас на жестокостите, както и чуждестранното и местно участие в тях.

При написването на "Седем луни" Карунатилака се вдъхновява от два романа на Кърт Вонегът - "Галапагос" (1985) и "Синята брада" (1987). 

Председателят на журито Нийл Макгрегър заяви при обявяването на наградата на церемония в Лондон в понеделник вечерта, че "Седемте луни на Маали Алмейда" "отвежда читателите на пътешествие, едновременно ужасяващо и хумористично - отвъд живота и отвъд смъртта, към тъмното сърце на света.Там, учудващо и окуражаващо, откриваме нежност, смях, вярност и любов".

Победата на Карунатилака идва в момент, когато Шри Ланка се възстановява от година на социални, политически и икономически сътресения, по време на които антиправителствените протести доведоха до оставката първо на министър-председателя Ранил Викремесингхе, а след това и на президента Готабая Раджапакса.

Приемайки наградата, Карунатилака заяви:

"Смятах да прочета имената на всички журналисти, активисти, политици, цивилни, невинни, които са били убити от държавата или от онези, които й се противопоставят, през моя живот в Шри Ланка. Но ако направя това, щяхме да сме тук цяла нощ. "
 
"Надеждата ми за "Седемте луни" е в близко бъдеще - 10 години или колкото е необходимо, тя да бъде прочетена в Шри Ланка и там да са разбрали, че тези идеи за корупция, расова борба и покровителстване не са проработили и никога няма да проработят... Надявам се тя да бъде прочетена в Шри Ланка, която да се учи от случващото се, и че "Седемте луни" ще бъде в раздела за фентъзи в книжарницата - до драконите и еднорозите, и няма да бъде приемана за реализъм или политическа сатира."

Карунатилака разказа, че когато е разбрал, че е в дългия списък на "Букър", съпругата му е била на опашка за бензин от четири дена, а той е водел децата на училище.

Шехан Карунатилака е роден през 1975 г. в Шри Ланка. Израства в Коломбо, учи в Нова Зеландия. Живее и работи в Лондон, Амстердам и Сингапур и се връща в Шри Ланка. Преди да публикува дебютния си роман през 2010 г., работи като копирайтър в рекламата, пише статии за "Гардиън", "Нюзуик", "Ролинг  стоун", Джи Кю, "Нешънъл джиографик" и др. Свири на баскитара в ракгрупи от Шри Ланка. 

След това установява, че може да изследва обществото в Шри Ланка с хумор. Дебютният му роман "Китаец: Легендата за Прадеп Матю" пренася читателите в корупцията в света на крикета в Шри Ланка през 80-те години на миналия век. Карунатилака го описва като "пиянска детективска история". С него той печели няколко награди, включително литературната награда на Британската общност. 

Карунатилака е тийнейджър през 1989 г., когато се развива действието на романа "Седемте луни на Маали Алмейда" - период, който той описва като "най-мрачния в нашата история", с множество фронтове на конфликт - между силите на ООН и Тамилските тигри, както и между правителството и недоволните работници и студенти. Улеснява го това, че този период е добре документиран. В "Седемте луни на Маали Алмейда" той разглежда тази мрачна глава от историята със сатиричен тон и компенсира ужаса от насилието с хумор. Използва призраци, защото "не липсват трупове или неспокойни духове."

Карунатилака сега работи по две детски книги, сборник с разкази и се надява да започне нов роман, който да не му отнеме 10 години.