"Шумните медийни проверки не са нищо повече от прах в очите на обществото и механизъм за избяване от отговорност."

Това се казва в остра позиция на една от организациите на МВР служители - Синдикален Алианс "Сигурност" в МВР, подписана от Плевен. Повод естествено се анонсираните от министър Иван Демерджиев масови тестове в системата за употреба на наркотици и алкохол, след няколко скандалин инцидента със служители.

Според авторите обаче проблемите в МВР не се решават "по пътя на обмислени и обезпечени с ресурси" реформи, а чрез "единични и шумни PR акции".

За такава те намират и най-актуалната, която съдържа " обилно отразени в медиите проверки за алкохол и наркотици". Акцията имала "натрапчиво декларативен и медиен характер" и не носи "траен и устойчив резултат."

Казва се още, че действащата правна уредба не позволява уволнение на служители, които злоупотребяват с алкохол и наркотични вещества, а единствено отстраняването им (което не е точно така, б.р.). Затова мерките щели да доведат само до отчитане на голяма по обем, но безплодна дейност.

Според авторите за пореден път ръководството на МВР "се крие зад широкия гръб на служителите" и нарушава имиджа им пред обществото.

Накрая алиансът изразява недоволство от министъра, който използвал "език, по-подходящ за адвокат" (Демерджиев е адвокат, б.р.) и лансира нтересно предложение:

"Убедени сме, че проверките за употреба на алкохол и наркотични вещества трябва да започнат, и то публично, от висшите ръководители на МВР - министър, директори, началници."

Както Клуб Z писа, вчера пред Нова тв зам.-председателят на друг полицейски синдикат СФСМВР изрази интересно мнение: че дръг тестовете били същите, с каквито се тестват шофьори и те въобще не били верни.