Депутатите Тошко Йорданов, Александър Александров и Момчил Иванов от парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" са внесли в деловодството на Народното събрание предложение за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, става ясно от страницата на парламента.

От ПГ на "Има такъв народ" предлагат съществени промени във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС), Българската независима енергийна борса (БНЕБ), функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и във ВиК сектора.

Вносителите на промените в Закона за енергетиката посочват, че през втората половина на 2021 г. цените на електроенергията и на природния газ са се повишили много и бележат тенденция на прогресивно нарастване. Вследствие на междусистемната свързаност на България със съседните страни - Румъния и Гърция, на пазарен сегмент "Ден напред" в страната ни се се е отчело драстично повишаване на цените на електроенергията за бизнеса на платформата, администрирана на БНЕБ. Същевременно, поради общото повишаване на цените на електроенергията и природния газ, публичните предприятия в енергийния сектор отчитат ръст в своите приходи, което увеличава техните печалби.

За разпределяне на натрупаната печалба се предлага те не само да бъдат отнесени към фонд "резервен" на съответното дружество или да бъдат разпределяни като дивиденти към едноличния собственик на капитала (акционерите на дружеството), а да бъдат използвани за осъществяване на държавната политика в сектора на енергетиката. Освен това, предлаганите промени предвиждат средствата да бъдат използвани и разходвани целево, отново за дейност в сферата на енергетиката - за подпомагане и компенсации.

От ПГ "Има такъв народ" предлагат да бъдат законово регламентирани целеви вноски от производителите на електрическа енергия, които са публични предприятия. 

От ИТН припомнят, че предложението от страна на Европейската комисия от 23 март 2022 г., което предстои да бъде разгледано в Съвета и Европейския парламент, предвиждащо държавите членки да имат контролни (междинни) нива на запълване на газохранилищата към 1 ноември, би означавало задължение за поддържане на неснижаем остатък. Изпълнението на тези задължения изисква допълнителен финансов ресурс, извън нормалната търговска дейност.

Заради това се налага необходимостта от предвиждането на адекватен механизъм за покриване на извънредните разходи на енергийните предприятия на природен газ, възникнали в резултат от наложените им допълнителни задължения за обслужване на обществото. Според депутатите това би могло да стане със средства от Фонд "Сигурност за електроенергийната система", след одобрена от Министерски съвет програма, свързана с непрекъснатостта и сигурността на доставките на природен газ.

В Преходните и заключителни разпоредби на промените на Закона за енергетиката от ИНТ предлагат КЕВР да определя различни цени на електроенергията, парното, газа и водата в зависимост от консумираното количество.

БТА