"Управление може да се формира чрез компромис, но това не означава че трябва да е управление на компромиса."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов се обърна към депутатите в програмната реч на ДБ в новосформираното 48-о Народно събрание.

По думите му трябва да има управление с амбиция, а не такова, което само да осигурява време на НС да съществува. Сигурност, законност и растеж - от ДБ щели да бъдат безкомпромисни за тези три приоритета, които Иванов разви подробно в изложението си.

"Компромиси за посоката на развитие на страната ние няма да направим", категоричен бе съпредседателят на ДБ.

И подчерта по отношение на съдебната реформа:

"Съдебна реформа, реформата на прокуратурата, на ВСС са крайъгълен камък за решаване на всички останали проблеми. И това е абсолютното условие, ако някой търси подкрепата на ДБ за едно или друго уравление".

ресията на Русия не е двустранен въпрос, а е най-острата част от преминаване към една епоха, в която острото противопоставяне срава все по-определящо в международните отношения. Агресията на Путин е опит за пренаписване на правилата, по които функционира международната система" - посочи още Иванов.

И призова:

"Да не си затваряме очите за тази война. Не е достатъчно да кажем, че сме за мир и той ще се реализира. Замитането на войната под килима, да се твърди, че България може да стане Северна Коря на Балканите... Това не е въпрос дали си войнолюбец или не" - препрати Иванов към обвиненията на Румен Радев.

Иванов бе категоричен:

 "Да сме отговорни, а не да се опитаме да водим политика неутралитет, надявайлки се че точно нас ще ни отмине. Това е просто несериозно"

За пореден път съпредсседателят на ДБ посочи, че корупция "няма", няма доказателства, а няма доказателства, защото няма работеща прокуратура. "Това е разговор как да променим институциите, за да не се посочваме с пръст. Да имаме независим съд, неутрална прокуратура".

От ДБ също се обявиха за инвестиции в армията - "Не, никой не може да си позволи това нещо да го противопостави на необходимостта от социални мерки", заяви Иванов. "Трябва да направим и двете", допълни той.

Възможностите за руско влияние в България са в следствие от корупционната разруха, посочи още Иванов. По думите му трябва и да се реши проблемът с енергийната зависимост, зеленият преход - който е инструмент за модернизацията на енергетиката. Постави съдебната реформа и като инструмент за решаване на проблемите със социалната криза.

Балансиран бюджет за влизане в еврозоната - е друг приоритет на ДБ. "Математиката е доста безжалостна наука" - подчерта Иванов, призовавайки за финансова дисциплина по отношение на разходите, или 3% дефицит.

"Когато закривахме предходното НС казах, че не виждам достатъчно стреснати хора от това, което ни предстои. Сега ми се иска да видя амбицирани хора", завърши Иванов словото си.