Сега е моментът България да изпрати оръжие на Украйна. Това заяви посланикът на страната у нас Виталий Москаленко в ефира на бТВ тази сутрин. 

Той добави, че в петък е изпратил нота до външното ни министерство с такова искане.

"Ще изпратя такова искане и до министерство на отбраната, Министерски съвет, партийни централи - до всички. Сега е моментът, в който ни трябва това въоръжение."

В Донбас руската артилерия превишава украинската 20 пъти, отбеляза посланикът. 

И изброи от какво има нужда страната му, с което България разполага - 140 тежки гаубици, толкова 120-милиметрови миномети, и около 150 бройки залпови ракетни системи.

Попитан дали има наистина ремонтирани украински танкове у нас, той каза, че не знае детайли, само че "работата върви, договорът се спазва".

Не искам да коментирам дали действията на българското правителство и Калина Константинова са били успешни, неуспешни, или е можело по някакъв друг начин, отбеляза посланикът.

"Действията на българското правителство и Калина Константинова са успешни, така, както обещаха, те и направиха, по принцип. Важно е, че усилия са приложени, направени, много сериозни действия са осъществени от страна на бъргарското правителство да бъдат настанени горе-долу в нормално състояние тези, които са останали на територията на България", заяви той.

Част от украинските бежанци са се върнали в Украйна, част от тях са се настанили при свои приятели в България. Обсъждали сме този въпрос в Калина Константинова, проблемите са неизбежни при една огромна маса бежанци и въпрос и на организация, отбеляза посланикът. 

"Аз бих искал да подчертая, че българският народ прояви изключителна емпатия и много добро отношение към украинските бежанци, десетките хиляди жени и деца които бягат и се спасяват от войната. И за това ние сме много, много благодарни на приятелска България."

Той отбеляза като основни проблеми на своите сънародници у нас настаняването, намирането на работа, и особено - настаняването на малките в детските градини. Като призна, че знае, че това е проблем и за българите.

"България е приятелска държава, не само, защото дава подслон на бежанците. Имаме общославянски корени, езикова, религиозна близост, и подобности в историческата съдба. По принцип е трудно да намериш два такива народа, близки като историческа съдба, развиие и по сегашните амбиции и желания", добави Москаленко.